Днес регионалната библиотека „Любен Каравелов“ няма да работи с читатели. По традиция всеки последен четвъртък от месеца посетителите трябва да пропуснат обичайното си посещение тук, тъй като това е денят, отреден за профилактика на книжните фондове.
През септември достъпът за читателите ще бъде възпрепятстван също и от 7 до 10 септември - тогава профилактиката на фондовете ще продължи, ще бъде направено основно почистване и освежаване и на техниката в различните отдели на библиотеката. Заедно с неработните дни, които се събират покрай 6 септември - деня, в който страната отбелязва съединението на Княжество България и Източна Румелия, дните, в които читателите няма да ползват библиотечните услуги, стават 8. 
Веднага след това от библиотеката канят русенци на 12 септември да разгледат изложбата, посветена на 110-годишнината от създаването на първата доброволческа пожарна дружина. Няма да показваме само книги и документи, ще има интересни експонати и аксесоари за гасене на пожари отпреди век, които ни предоставят от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза директорката на РБ Теодора Евтимова. На 15 септември в градинката пред библиотеката от 12 до 12.30 ч ще има демонстрации и всички любопитни ще могат да надникнат в пожарните автомобили.