Русе е един от трите български града, където ще се проведе третата екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. На 12 септември на площада пред Съдебната палата децата от града могат да занесат стара хартия, като срещу 5 предадени килограма книжнина за рециклиране всяко момиче и момче ще получи нова интересна книжка. 
Инициативата се провежда за трети път, досега е спасила 300 дървета от изсичане, казват организаторите. Тази година тя започва на 5 септември в Пловдив, а на следващия ден след Русе и софиянчета ще обменят стари вестници и хартиен амбалаж за книжки с картинки и приключения. 
Организаторите са се постарали да направят още по-симпатично и забавно предаването на стара хартия. Те обещават спектакъл на столичния Театър на приказките, който ще разкаже поучителната „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“. А за малките сръчковци ще има и екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от излишни предмети и опаковки.
Събитието, което се организира от Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България, се подкрепя и от 10 издателства, сред които и „Хермес“, както и от библиотека „Любен Каравелов“.