В едно от най-новите и луксозни интелектуални пространства в София - литературният клуб „Перото“ в НДК, главен герой ще стане на 31 август собственикът на винарско-хотелския комплекс „Седем поколения“ край Стълпище. Любен Рабчев е написал книга, в която на 320 страници разказва за своя живот от бягството му зад граница до завръщането обратно в родината и изграждането на неговата мечта - имението в близост до село Мечка. 
Заглавието на книгата е „От Калифорния до Стълпище. Историята на един емигрант или как станах богат в Америка“. Солидният том излиза от печат утре - за това съобщи авторитетното издателство „Колибри“, с чиято марка се появява на литературния пазар историята на Рабчев. В нея той разказва как когато разбира, че приятелката му е бременна, решава, че е ударил часът да тръгне към своята мечта - и предприема няколко опита за бягство от социалистическа България. Затворническа кола ги отвежда към емигрантски лагер край Виена, а в градчето Аамщатен шест месеца по-късно се ражда дъщеря му Албена. Така започва одисеята на автора, белязана от множество превратности с различен знак. 
Рабчев твърди, че най-големият му проект в битов план е семейната му къща в Лас Вегас, Невада. Но признава, че от покрива на новия му дом в Стълпище хоризонтът днес изглежда по-ясен - като нова мечта за всичко, което иска да направи и да остави в наследство.
Ето какво споделя за книгата си мъжът, завърнал се от Америка половин век след бягството си: „Никога не съм мислил, че ще завърша този ръкопис, че той дори може да стане книга. Оцеля по чудо. Започнах го преди 50 години в емиграционния лагер „Трайскирхен“ край Виена. Извадки от ръкописа бяха излъчени по радио „Свободна Европа“ във времето на Желязната завеса. Те заклеймяваха комунистическа България и обясняваха как станах невъзвращенец... После, когато вече бях в Америка, продължих да пиша - мъчех се да си обясня случилото се. Но онова, заради което бях избягал, вече губеше значение и спрях. Бях свободен, бях в мечтаната страна и исках да стана и станах богат - всичко друго избледня... Вече тук, в България, реших, че трябва да се върна към спомените си, към преживяното, към предизвикателствата, към полетите и паденията, и най-важното - към непресекналата ми жажда да откривам, да градя, да печеля (но и всички до мен да печелят)“. И добавя: „А аз през целия си живот съм гледал в душата ми да е чисто“.
На 31 август от 19 ч в клуб „Перото“ книгата и нейният автор ще бъдат представени от Раймонд Вагенщайн, син на известния български режисьор, сценарист и белетрист Анжел Вагенщайн и управител на издателство „Колибри“.