Вятър със сила 86.4 км/час в понеделник вечерта в Русе потвърди прогнозите на метеоролозите за рязко влошаване на времето. Вихрушката, която се изви в 21.10 часа от север-северозапад, за половин час свали температурите с над 10 градуса. За броени минути вятърът вдигна във въздуха падналите по земята листа и започна да извива клоните на дърветата. До сериозни поражениея обаче не се стигна, тъй като след половин час се изля силен дъжд и вятърът утихна. Все пак за това време са подадени два сигнала за паднали два големи клона на улиците „Муткурова“ и „Мъглиж“, които за щастие не са засегнали паркирани коли. Спасителният отряд към пожарната се е отзовал веднага и е нарязал и отстранил клоните още същата вечер.
По-големи поражения нанесоха паднали мълнии, които запалиха 11 декара суха растителност в местността Астарджийка в Русе и стопанска постройка в Обретеник.
В 20.45 часа, когато се появиха първите светкавици, е получен сигнал за пожар в Астарджийка. На място екип от Втора противопожарна служба е установил пламъци на много голям терен, които заплашвали да се прехвърлят върху вилите наоколо. Повикан на помощ е още един екип. Пожарникарите са се борили с пламъците час и половина, като за потушаване на огнената стихия помогнал и падналият в 22 часа дъжд. 11 000 кв.метра стърнища са изпепелени, но не е допуснато огънят да обхване постройки в района. Причината за пожара е паднала мълния.
В 22 часа екип огнеборци от Две могили са отишли по сигнал за пожар в Обретеник, където в имот е паднал гръм. Подпалена е стопанска постройка, а част от пламъците са обхванали и покрива на къщата в двора. На помощ е повикан екип от Първа пожарна служба в Русе. Огънят, който се е разпрострял на площ от 120 кв.метра, е потушен, жилищната сграда е спасена. 
Днес понижението на температурите ще продължи, очаква се и дъжд с гръмотевици. От утре слънцето отново ще изгрее на хоризонта, но до неделя градусите ще бъдат 28-29.