Олимпиецът от „Юнак“ /Русе/ Борислав Новачков се размина с варианта да спечели поне бронз в Рио. Единствената възможност за българския борец да вземе медал бе пуерториканецът Франклин Гомес да стигне до финала и по този начин да изтегли Новачков за репешажи. След скандално съдийство обаче, граничещо с цирк предвид разногласията между арбитрите, Гомес загуби на четвъртфиналите с 5:8 от узбека Ихтьор Наврузов.
Победител в категорията на Новачков /65 килограма/ стана руснакът Сослан Рамонов, който помете с технически туш в първата част с 11:0 азера Тогрул Асгаров.
Русе участва на олимпийските игри с трима представители. Каякарят Мирослав Кирчев не успя да прескочи пресявката на 1000 метра, борецът Георги Иванов бе елиминиран в първия кръг, а Борислав, който се представи най-достойно, записа победа и загуба. 
Иванов и Новачков обаче на практика не са русенски спортисти, защото живеят и тренират в САЩ, а само се състезават с трикото на „Юнак“. Фактически само наш си е Миро Кирчев, който сякаш прегоря в стартовата гонка. А доколкото ни е известно, хвърли къртовска работа в подготовка за игрите. 
Изводът е до болка ясен - какъвто е българският спорт като цяло през последните 15 години, такъв е и русенският, пловдивският, бургаският и т. н. 
Иначе като дойде време за резултати в анкетите за спортисти на годината, мнозина се мръщят, цупят и недоволстват, че хората им все не са поставени на правилните според тях места. 
Но това са ежби от местно значение. Истински големите спортисти печелят медали на олимпийски игри и световни първенства. Е, там е доста по-трудно, но затова пък имената на медалистите остават във вечната история на спорта. 
Другото го знаем от основоположника на модерните олимпийски игри барон Пиер дьо Кубертен: „Не е важното да спечелиш, важното е да участваш“.
С 51 спортисти в Рио, сребро и два бронза за цяр България спази напълно девиза на французина.