Две току-що излезли от печат книги припомнят за един от големите русенски писатели - поет, белетрист, изследовател, краевед и есеист. В годината, когато от рождението на Веселин Тачев се навършват 75 години, поетът Иван Цанев, който е от най-близките приятели на Тачев, подготви и издаде том с белетристични текстове на русенеца. Книгата носи заглавието „Синята сфера“ - по една от емблематичните новели на Тачев, и излиза с марката на столичното издателство „Стигмати“. 
Иван Цанев от години подготвя два тома с творби на Веско Тачев. Всъщност, книгата, която излиза сега, е... втори том! В първия Иван Цанев е подредил поезия на Тачев, като според собствените му признания му остава да хвърли още един поглед върху дори вече странираната книга, да добави само и свои щрихи - като въведение или като послеслов, за да я предаде също за печат. 
Излезлият „втори том“ носи подзаглавието „Документална проза“ и текстовете вътре Цанев е разпределил в няколко цикъла: „Веригата на живота“,, „Спасявайки храма“, „Завръщания в Караисен“, уникалната новела на Тачев за драматичния живот на монаха Хрисант от Басарбовския манастир „...И запази ме от всяко зло!“. Томчето включва разкази, новели, есета, портрети на удивителни български типажи от русенския край - и всички те излъчват една спотаена светлина, тъй характерна за самия Веселин Тачев. В тази книга истинските ценители на литературата ще прочетат знакови творби на Тачев като „Синята сфера“, „Месо за орела“, „Чорба от кокичета“, „Нерадо“, „Приказка, обърната наопаки“, драматичния очерк „Баба Мита и дядо Мини“.   
Русенското издателство „Авангард принт“ пък отваря вратите към читателите на друга книга, която е посветена на Веско Тачев. Това е книгата „Веселин Тачев отблизо и отдалеч“ - неин автор е друг близък приятел и съмишленик на писателя - Стойчо Гецов. Авторът е медик по образование и професия, но е изкушен от литературата. Освен като фелдшер той е работил и като журналист - три години е бил заместник-главен редактор на вестник „Подем“ във Ветово, публикувал е разкази, есета, рецензии в местна и столична периодика, автор е и на излязлата през 2003 г. книга с автентичен фолклор „Смехът на Церовец“. В неговата дарба да разказва ще се убедят читателите, като разгърнат страниците на изключително любопитната мемоаристична книга, посветена на приятеля. Стойчо Гецов хвърля светлина върху биографични моменти от живота на Веселин Тачев, но заедно с това възкресява отрязък от една отминала епоха - на литературните настроения и нагласи отпреди няколко десетилетия. 
Тачев и Гецов се познават още от гимназията - легендарната русенска Втора гимназия „Баба Тонка“, в която са учили не едно и две литературни дарования. С откровеност, наподобяваща остър скалпел - който обаче не просто реже, а реже, за да лекува - Стойчо Гецов споделя и свои спомени, които вероятно няма да се сторят много приятни на някои хора. Очевидно обаче авторът на книгата за Веско Тачев предпочита истината - така, както би предпочел и самият Тачев. В томчето „Веселин Тачев отблизо и отдалеч“ Стойчо Гецов цитири  извадки от свои писма до Веско и от писма на Веско до него, изобилстват и откъси от стихотворения, както и цитати от други поети. 
Ако не беше сложил край на живота си през декември 1991 година, Веско Тачев щеше през февруари 2016-а да навърши 75 години. За да отбележат този юбилей от рождението му и да си спомнят за един от най-талантливите русенски литератори от миналия век - човек със светла и трудна съдба, приятели на поета ще организират представяне на двете книги наесен. Най-вероятно това ще стане в навечерието на Деня на будителите 1 ноември. Защото Веселин Тачев беше един истински будител на свяст и на порив към изкуството. И това едва ли някой би оспорил.