Точно за десет минути вчера спряха в Русе участниците в кампанията „Дунав Ултра“ - колкото да си починат, да кажат няколко изречения на журналистите и да се снимат пред новата спортна зала „Булстрад Арена“. Това стана във възможно най-горещия час във вчерашната жега - малко преди три следобед. 
Поне по 15 литра вода сме изпили вчера, но важното е, че преминаваме през много красиви места покрай Дунава, а това помага на каузата ни да разкажем за тях на повече хора. Това каза в паузата Борис Бегъмов - създател на инициативата „Дунав Ултра“ и един от четиримата, предприели похода, комбиниращ колоездене и маратонско бягане. Това е трето издание на кампанията в подкрепа на едноименния веломаршрут по поречието на река Дунав до Черно море. 
Вчера край русенското село Басарбово към Борис Бегъмов, Илиян Лазаров, Станислав Евгениев и Филип Лхамсурен се присъедини петият от групата - Борислав Йорданов. Поради здравословни проблеми той не е могъл да тръгне заедно с другите от видинското село Куделин.
Решихме, че ще смятаме инициативата за успешна, ако поне един от нас финишира след 48 часа в Дуранкулак, но сега ми се струва, че ще го направим всички заедно, каза Бегъмов. С приветствени думи към петимата се обърна директорката на дирекция „Хуманитарни дейности“ Ирена Петрова. В отговор тя получи шалче бъф с лого на „Дунав Ултра“. 
Русе е най-красивият град, през който преминаваме, каза Борис Бегъмов. В документалния филм, който се подготвя по трасето, което ентусиастите изминават, на Русе ще бъде отделено специално място, добави той. И уточни, че най-трудните участъци, през които минават, са всеки последни 10 километра от отделните етапи преди населеното място, което е определено за кратка почивка. Ако всичко върви без проблеми, в понеделник към пет и половина сутринта младежите трябва да са влезли в Дуранкулак.