Русе се готви да посрещне участниците от смелото предизвикателство „Дунав ултра“, които се очаква да пристигнат в крайдунавския град в неделя пообед между 12 и 14 часа. Петимата атлети-аматьори ще преминат през Басарбово, където ще ги поеме специален ескорт, организиран от общината. След това е предвиден кратък 10-минутен престой пред зала „Булстрад Арена“, където ще бъдат направени и снимки. Там участниците в щурото Фейсбук риалити ще се срещнат и с представители на общинска администрация, които подкрепят инициативата.
Русе всъщност е около 400 километра след началото на тежкото спортно предизвикателство, което представлява 682-километров маршрут, следващ поречието на река Дунав, а времето му за преодоляване е само 48 часа. Преди Басарбово и Русе маршрутът преминава през Ценово, Две могили и Иваново, като те са част от 76-те нaceлeни мecтa в дестинацията. 
Стартът е днес от най-северозападната точка - видинското село Куделин, а финалът е в село Дуранкулак, което е най-североизточното населено място в България. Силният фокус е районът на Северна България и точно поречието на река Дунав, което е изключително с природните си забележителности и историческите обекти, има и уникална история, а целта на маратона е да го промотира. 
След кратката почивка в Русе участниците ще преминат по бул. „Тутракан“, като следващата точка в маршрута им е Тутракан. 
Събитието ще се отразява на живо чрез GPS-проследяване и уникален формат - Фейсбук риалити, а потребителите ще могат във всеки момент да следят в коя точка се намират петимата атлети-аматьори. 
Така повече хора ще научат за каузата, а целта ни е да достигнем до сърцата на всички онези, които милеят за България, за нейното настояще и бъдеще, каза основателят на „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов. Той е сред петимата смели мъже, които се впускат в изключителното предизвикателство за духа и тялото. То се провежда за трета поредна година, като включва комбинация от бягане и колоездене (дуатлон). Участниците обаче няма да се състезават помежду си, а начинанието ще се смята за успешно, дори ако само един от петимата успее да финишира в предварително зададеното време. А какъв ще бъде краят на третото уникално Фейсбук риалити ще стане ясно съвсем скоро.