Международният благотворителен фонд за помощ на децата Save the Children предупреди, че пламналата в Централна Африка жълта треска, която вече уби няколкостотин души, може да се прехвърли и в други региони.

Демократична република Конго обяви през юни епидемията на своята територия.

Смята се, че заразата е тръгнала от Ангола, където от декември насам са починали най-малко 360 души. Това е най-мащабното избухване на епидемията от десетилетия. Що се отнася до Конго, тук властите се опитват да преборят епидемията с помощта на ваксини – планира се ваксиниране на повече от 10 млн. души. По принцип мерки е трябвало да се вземат по-рано, но в страната не е имало нито ваксини, нито еднократни спринцовки.

Най-тревожното, че няма лек срещу жълтата треска и вирусът може да се разпространи по целия свят, отбелязва Хизер Кер, ръководителят на конгоанското подразделение на Save the Children. Към днешна дата има 7 млн. дози ваксини като резерв в краен случай. Лекарите вече препоръчват заради дефицита да се използва една пета от стандартната доза. Това обаче е достатъчно пациентът да се предпази от заразата само за известно време.