Над 700 филма са направили създателите на клуба за алтернативно кино „Кюпсфилм“ и техните приятели, колеги и последователи за 50-те години от съосноваването на клуба. Филмите - забавни, романтични, закачливи или тъжни и с философски ракурс, са гледани от милиони зрители и са печелили стотици родни и чуждестранни награди. Това отчетоха вчера неколцина от основателите на „Кюпсфилм“, часове преди началото на тридневните тържества по повод половинвековния юбилей. 
Владимир Илиев, Драган Спасов и Румен Йорданов, които зачеват „Кюпс“-а още като ученици в някогашния славен русенски Техникум по индустриална химия, вчера се показаха като герои от интригуващ и предизвикващ много емоции филм, разказ за биографията на клуба. Във времето, когато ние в Русе създавахме „Кюпсфилм“, във Великобритания се създадоха „Бийтълс“, Никита Хрушчов разказваше играта на американците в ООН, а към открития космос поемаха първите ракети, скромно отбелязват кюпсовете. 
Днес прожекцията на избрани филми от различни периоди на русенци продължава - тя е от 16 ч въ в възрожденско читалище „Зора“. Петъчният ден пък е предвиден за провеждане на юбилейния конгрес. Очакваме да дойдат много хора, които по едно или друго време са преминали през клуба, но от години живеят в други градове или държави, ще си разказваме спомени и, разбира се, ще чертаем планове, увери главният кинаджия на събитието Владимир Илиев.