На третия етаж в Екомузея е разположено ново коралово на цвят диванче, което в неделя беше пряк участник в артистичната акция „Пътешествията на дивана: По поречието на Дунава“ на художника от Виена Йозеф Тратнер. Акцията е част от мащабния проект на Тратнер „Европейските пътешествия на Дивана“, по който артистът от австрийската столица работи от 2004 година. 
Това е второ арт диванче, което след русенското участие в проекта се „заселва“ в Екомузея. Дунавската серия от проекта предвижда в различните държави, които са разположени по брега на голямата европейска река, поети да четат свои стихове, а артистичната атмосфера да се оцветява допълнително от изпълнение на музикант. Миналата година Русе отново бе включен в акцията на Йозеф Тратнер. Тогава поетесата беше Мира Душкова, а музикалните импресии бяха изпълнени от виолончелиста Иво Александров. 
През 2016 година пътешествието на дивана започва от Будапеща и преминава през Белград, Видин, Русе, а след това екипът на Тратнер се отправя към румънските градове Браила и Галац. По пътя си диванът предлага удобната си мекота на поети, архитекти, художници, музиканти, актьори. 
Тази година в Русе на новото диванче на виенчанина седна още един русенски поет - Владислав Атанасов, който работи в Историческия музей като специалист по нова история. С него се свързал самият Йозеф Тратнер, като връзката се осъществила през Фейсбук. За музикант бил избран Иван Христов - поет, композитор и изпълнител, който също е с русенски корен, макар от години да живее и работи в София. 
Иван направи страхотно впечатление на Тратнер, разказва Владислав Атанасов, който скромно предпочита да остави в сянка своите стихове, рецитирани на кея. Музикантът отначало изпълнил няколко мелодии на кавал, а след това засвирил на своята двугласна свирка, което предизвикало откровен възторг у иначе сдържания австриец. 
Така или иначе, синхронът между поезията и музиката се получил и това оставило удовлетворение у автора на проекта. Той е изключително взискателен и държи на всеки детайл в своя замисъл, разказва Атанасов. Дълго време било избирано мястото, където да се реализира акцията. Отначало аз предложих да отидем на остров Люляка, но те предпочетоха действието да се разгръща на фона на градски пейзаж, обяснява поетът. Йозеф Тратнер довел със себе си снимачен екип - оператори, фоторепортери, осветители, които заснели арт пърформанса. Авторът на идеята не допускал и мисълта да има каквато и да било публика. Той изключително много държал на тишината, която да позволи да се запази впечатлението от поезията и изпълненията на музиканта - така да се съхрани съвършеното настроение, вдъхновено от Дунава. И понеже конкретната тема била „Дунавът съвсем отблизо“, на участниците им се наложило почти да влязат в самата вода на реката. Впрочем, част от снимките са направени върху плаващ сал, който екипът си носел от Виена и върху който бил разположен диванът. 
Заснеманите в различните дунавски точки филми с артистичните изпълнения на поезия и музика ще бъдат събрани в обща творба, която ще покаже развитието на проекта вече повече от десет години. Самият Тратнер вече вървял към финализирането на тази своя творческа идея. Всъщност, той самият финансира абсолютно всичко в нейната реализация - рисува картини, които продава, а с парите от тях осъществява цялата организация по пътуването и провеждането на „диванените“ миниспектакли. 
Успоредно с това уникалните моменти, заснети в отделните дунавски страни, Йозеф Тратнер събира и подрежда в луксозно издадени албуми. Вече са готови албумите за Румъния, Турция и Полша. Очаква се българското издание да стане факт в късната есен на тази година, обясни Владислав Атанасов.