Несъмнено фактът, че Англия реши да напусне ЕС, беше удар под кръста за всички чужденци, живееещи в Обединеното кралство. Решението засяга пряко и хиляди българи, които работят и учат там. Свързахме се с някои от тях, за да разберем какви са настроенията и очакванията слад т.нар. брекзит.
Общото мнение засега е, че първоначално няма да се усетят промени, като се изключи поскъпването на билетите и пътуването с визи. Според семейство Надя и Атанас Григорови, които живеят в Лондон от 2008-а, работа за имигрантите винаги ще има и едва ли отношението към тях ще се промени драстично. Те са на мнение, че няма смисъл да се притесняват, просто ще следят ситуацията в Англия. Единственото, което ще им се отрази, е поскъпването на стоки и услуги, но не смятат да се връщат в България. Даже вече са подали молба за английско гражданство.
На подобно мнение са и настоящи и бъдещи студенти. Те нямат големи притеснения, че таксите в университетите ще се вдигнат поне в следващите две години или че отношението към тях като чужденци ще се промени. 
Завършилата първа година в лондонския университет Royal Holloway Мирела Великова от Русе казва: „Още като стана ясен вотът,
всеки студент чужденец получи по имейл съобщение, че няма да бъде засегнат по никакъв начин
нито с таксите, нито с отношение. Промяна ще има за тези, които ще влязат в университета след 2017 година и тя ще е в семестриалните такси. Доколкото знам, тепърва ще стават ясни други промени като поскъпване на храната, визи“.
Бъдещият студент в университета в Уоруик Стилиян Гаджев, който е завършил Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе, споделя: „Аз съм с впечатление, че английската държава има интерес от чуждестранните студенти. И затова си мисля, че промени по заемите и условията за прием ще се протакат дори повече от самото излизане, като дори може и да се запазят сегашните“. Той допълва, че вече някои университети са обявили, че запазват таксите до края на следването за вече приетите и ще бъдат защитени за студентите, приети през идните две години.
Русенката Светлина Сачева, която е студентка по японистика и английски в университета в Манчестър, е на същото мнение: „Реални промени ще настъпят едва след 2-3 години, но първо новата министър-председателка Мей трябва да активира член 50 от европейското законодателство, който е за анулиране на членството. 
За настоящите студенти промени не би следвало да има нито в таксите на обучение, нито във възможността за отпускане на заем от правителствената Student Loans Company. За лично отношение към източноевропейците специално не мога да говоря, защото Манчестър е гласувал за оставане в ЕС, както и Лондон и цяла Шотландия. Основно малките градчета са били популистки зарибени да гласуват за излизане. Основният аргумент на кампанията за брекзит е бил, че парите, които Великобритания плаща седмично към ЕС, около 350 млн. лири, щели да бъдат пренасочени към NHS, здравната им каса. Впоследствие се оказа, че Найджъл Фараж не е знаел какво е говорил и обещавал, че парите били много по-малко и че нямало въобще да стигнат до здравната каса. Англичаните съвсем не бяха информирани за референдума и двете страни на проблема и гласуваха „срещу имигрантите“, а след това търсиха в „Гугъл“ що е то ЕС.
И паундът им се срина. Каквото повикало...“
Студентът в Бирмингам Петко Станков е оптимист за бъдещето, макар че е бил неприятно изненадан от резултатите от референдума. „Те бяха изключително изненадващи както за мен, така и за всички мои приятели в Англия. В началото, през първите дни, се чувствах до някаква степен обиден и нежелан като българин, който учи и живее в Англия. След това излязоха и статистики, които показаха, че масово младото население на Великобритания е гласувало да остане в Европейския съюз. Същевременно виждах многобройните Фейсбук статуси на приятелите ми от Англия, които до един изразяваха отвращението си от начина, по който възрастните взеха съществено важно решение, което засяга бъдещето на младежта.
Тогава осъзнах, че дори за някаква част от хората да съм нежелан чужденец, мога да се чувствам добре дошъл във Великобритания от хората от моето поколение. Моят университет публикува статия в сайта си, която уверява настоящите студенти от Европейския съюз, че в близките 2 години най-вероятно няма да има никакви промени относно учебния процес или годишните такси. Силно се надявам в бъдеще да не увеличат таксите за студенти от ЕС, защото
както ние печелим от тяхната образователна система, така и те от огромните суми, които харчим
по време на нашия престой на острова. Вярвам, че Великобритания ще излезе от Eвропейския съюз, защото правителството винаги се е вслушвало в мнението на населението, а резултатите от референдума категорично показаха, че по-голям процент са гласували за напускане, макар че разликата е незначителна. Въпреки това вярвам и се надявам, че няма да има драстични промени в начина, по който пътуваме и учим във Великобритания, защото те печелят от това. 
Може би ще е по-трудно да се намери работа на Острова, но предпочитам да погледна оптимистично на нещата“.
Различно мнение има Виктор Несторов, който живее  от няколко години във Фолкърк, Шотландия. Според него излизането на Обединеното кралство ще дестабилизира страната и ще се отрази негативно на икономиката й, която е тясно свързана с Европейския съюз. 
Той споделя, че ще усети промените, тъй като работи в автомобилната индустрия. Според него тя ще бъде сериозно засегната, защото има големи производители в Европа, които работят с Англия. Казва, че след вота е имало расистки настроения на Острова, но в Шотландия нищо не се променило, защото хората там са гласували Обединеното кралство да остане в Европейския съюз.
Ралица Господинова от Русе, която учи и живее в английската столица, споделя: „Като човек, който живее в Лондон, мога да твърдя, че сред населението тук преобладават всякакви други националности, но не и англичани. Медиите работеха в насока убеждаване, че излизането от ЕС е правилното решение. И масата, която гласува за това, е на преклонна възраст.
Смятам, че те няма да видят реалните последствия от своя вот
Мисля, че бяха подведени“. А за настроенията към чужденците допълва: „Имаше клипове из Фейсбук от други градове, в които ясно си проличава, че хората, гласували за излизане, гласуват на расистка основа... Без да си дават сметка, че хипотетично изгонят ли всички, които не са с английско гражданство, цялата им система и държава ще рухне“. Разказва, че нейните приятели са гласували против напускането на ЕС и са били силно подразнени от ситуацията, в която са се оказали.
Не е очарован от брекзита и русенецът Христиан Христов, който учи компютърни науки в Оксфорд вече трета година. „Резултатът беше доста странен за мен. Преди самия реферундум настроението беше, че вотът за оставане в ЕС ще надделее. Беше ясно, че това щеше да бъде вот на младите, добре образованите хора срещу работническата класа и застаряващото население. Учейки и живеейки в академичен град като Оксфорд, някак си  бях спокоен за резултата, тъй като съм заобиколен само от хора, които щяха и гласуваха за оставане. 
Предвид това, не съм усещал специално отношение към мен като чужденец. В обществото не са се забелязали промени, освен че хората, или поне тези около мен, са доста възмутени от това как се развиха събитията. От друга страна, в медиите се прокрадват истории за битови скандали и истории за напрежение между британци и чужденци и съответно тези неща се случват в градове, където вотът за напускане беше над 60-65 процента. Реално референдумът единствено показа, че
във Великобритания има изключително изразено разделение между хората
 Относно затруднения откъм пътуване и прочие, не смятам, че това ще е твърде голям проблем за хората, живеещи в ЕС. Да, ще има промени, но всички са относително позитивно настроени, че те няма да ограничат твърде много възможностите за работа и пътуване в страната“.
Възпитаникът на русенската Английска гимназия с псевдоним Muddy Pettov, който в момента учи илюстрации в Уелс, е на коренно различно мнение. Той смята, че решението Обединеното кралство да напусне ЕС е правилно и това ще донесе на страната много ползи. „Отношението към чуждестранните студенти няма да се промени на този етап и е егоистично да мислим само колко ще се затрудни пътуването до Англия“, смята той.
За разлика от него, друг възпитаник на русенската Английска Иван Раднев, който учи криминология и психология в лондонския университет Royal Holloway, казва: „Смятам, че Великобритания залоства една много широка врата - ЕС, и може да се каже, че сама си копае дупката на гроба. И не само от икономическа гледна точка, а и от културна“. Допълва, че няма голяма промяна в отношението на англичаните към чужденците, въпреки че в някои градове съществуват изблици на агресия от страна на местните към имигрантите.
Бъдещата студентка от Русе Елена Колева първоначално е искала да следва хотелиерство във Великобритания, но е променила решението си, след като е разбрала за резултата от референдума. „Лично за мен като студент смятам, че ще се отрази потресаващо и точно заради това реших да уча другаде и да изчакам поне година, за да видя какво ще се случи и евентуално да отида там. Колкото и да ме уверяват, че завареното положение ще си остане така, специално за студентите през 2016 година, не могат да ме убедят в нищо конкретно, защото дори самото правителство не е наясно с последиците от това решение“. 
Не желае да живее в Англия, след като завърши, и русенката Теодора Тодорова, сега студентка в Съндърланд. Това, за което се притеснява, е поскъпването на храната, тъй като Индия, най-големият вносител на евтина храна в Англия, отказва да си сътрудничи с нея заради резултата от референдума. Основният проблем за Теодора обаче е расизмът:
Расизъм имаше и последната година, отвратително делене и дискриминация
Споделя, че съществува не само психически, но и физически тормоз, но най-много се възмущава, че повечето англичани дори не знаят за какво гласуват и какво е Европейски съюз. Единственото, което им се казва, е, че чужденците вземат работните им  места. „Ние отиваме и се изучаваме, заради образованието и възможностите ни получаваме работното място. Те не учат, не им се работи, мързи ги и накрая чужденците сме им виновни. Вярно е, има много чужденци, отишли там на помощи, но те не ни различават“, споделя момичето. 
Елица Костова, която от миналата година живее в Лондон, не се чувства дискриминирана, защото в столицата има много чужденци като нея. Единственото й притеснение е за евентуалното поскъпване на таксите в университетите.
Всички притеснения обаче очевидно ще се отложат за след 2019 г., за когато най-вероятно ще се отложи брекзитът. Новият министър-председател на страната Тереза Мей, която беше привърженик на оставането в ЕС, заяви, че до края на настоящата година няма намерение да задейства чл. 50 от Лисабонския договор. Ако това се случи догодина през есента, Обединеното кралство ще има още две години за преговори. Така че всички промени ще се планират за 2020 г.