12 книги на 11 млади автори от цялата страна се състезават за тазгодишната литературна награда „Светлоструй“. Тя се връчва на всеки две години на специална церемония в село Щръклево, където е издаван уникалният селски литературен вестник „Светлоструй“. Конкурсът също е уникален - това е единственото национало литературно състезание в България, което награждава млади извънстолични автори. Инициатори на конкурса са някогашният издател на вестник „Светлоструй“ Димитър Добрев и неговият следовник поетът и краеведът Веселин Тачев, от чието рождение се навършват 75 години. 
Тази година сред имената на авторите, чиито книги са изпратени за конкурса от издателства или от самите писатели, са тези на Александър Чобанов, Иван Русланов, Яница Радева. Трима са русенците, които също се състезават за „Светлоструй 2016“ - белетристите Вероника Денева, Иван Костадинов и Явор Цанев, който е носител на приза от предишното издание на конкурса.
Поезията е представена с книги на Мария Донева, Иглика Дионисиева и още няколко млади лирици. 
Празничната церемония по награждаването ще се състои на 16 септември в Щръклево. Тържеството ще започне по традиция с посещение на музейната сбирка „Светлоструй“, създадена от Веселин Тачев.