Паметта на 42 починали русенски лекари бе почетена вчера в болничния параклис „Св.Василий Велики“ със служба на отец Николай. Така бе отбелязан Деня на спасението, на който от 2005 година по инициатива на Български лекарски съюз се отдава почит пред паметта на медицинските работници, загинали при спасяване на човешки живот.
 Подобен помен в Русе се прави за първи път. Досега за Деня на спасението напомняха сирените на линейките на Спешна помощ, които на 15 август се включваха за една минута. 
Сирените прозвучаха и вчера в 12 часа пред параклиса и огласиха двора на болницата. На панихидата беше и зам.-председателят на директорския борд в УМБАЛ д-р Йосиф Новаков. 
С минута мълчание и пуснати сирени на линейките, лекарите, медицинските сестри и санитарите от другата русенска болница - „Медика“, почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.
Д-р Венцеслав Несторов напомни пред всички, че са известни имената на над 150 лекари и медицински сестри в страната, загинали на работното си място в следствие на преумора, напрежение, катастрофи или заразяване.