Русе вече може да се похвали с първия готов саниран блок по Националната програма за енергийно обновяване. Това е блок 4 в Мартен, който е пуснат в експлоатация, а в четвъртък се очаква кметът Пламен Стоилов, неговият заместник Димитър Наков и главният архитект Живка Бучуковска да инспектират обекта. Пететажният блок е с 4 входа и 57 апартамента, а обитателите му са 127 души. По него беше подменена дограмата, има топлинно изолиране на външните стени, покрива и пода.
До края на седмицата пък се очаква да приключи работата и по бл. „Райна Княгиня“ в „Здравец Изток“, като вчера работници вече бяха на финалната права и им оставаше само да измажат единствения вход на сградата. Блокът също е с пет етажа, а обитателите му са 93. 
Това всъщност бяха първите два блока в Русе, за които през февруари миналата година бяха подписани договори между кмета Стоилов и сдруженията на собствениците. Същинското им саниране започна през пролетта, като в обществената поръчка за строителството тогава бяха включени и блок 7 А в кв. „Дружба“ 1, който също върви към приключване, както и бл. „Неофит Рилски“ във „Възраждане“, който ще бъде готов до края на август. Той всъщност е най-големият и многолюден от четирите блока, тъй като е на осем етажа, а в него живеят 172 души.