Затвореният повече от три месеца мост над река Бели Лом край Писанец вчера на обед бе пуснат за движение, като с това приключи същинската част от реконструкцията на съоръжението, което беше в много лошо състояние. Облекчението след отварянето на моста веднага бе усетено и от шофьорите, и от хората от Писанец, които след дълги години спокойствие трябваше да търпят денощния шум на отбития през селото автомобилен трафик. 
„Не само в Червена вода, но и в Писанец пътят трябва да се ремонтира. Целият участък от входа до изхода на нашето чисто и кокетно село е разрушен. Възмутени сме от всичко. Аз живея тук от 45 години и този път досега не е ремонтиран. Преди да пуснат движението оттук, по пътя нямаше такива дупки, а сега всичко е разсипано. През тези три месеца беше изключително натоварено. Колите бяха на 5 метра една от друга, имаше един непрекъснат поток. През нощта дори очаквахме със съпруга ми някой да ни каже добър вечер, тъй като стаята, в която спим, е точно до пътя. И малкото, което си бяхме подобрили, вече е унищожено. Да не говорим за цялата мизерия. Определено от обед почувствахме облекчение в трафика, но сега надеждата ни е пътят да се ремонтира“, разказа вчера Малина Йовкова. 
Тя подчерта, че въпреки обявения обходен маршрут за тировете през Червена вода, голяма част от шофьорите на тежкотоварните автомобили не са спазвали това указание и са минавали през Писанец. Заради многотонажните камиони пропадането пред вилата на семейство Йовкови се е задълбочило, а от засадените цветя няма и следа. 
Часове след пускането на моста автомобилният поток през селото наистина бе спаднал чувствително, но все още мнозина, главно румънци и други чужденци, преминаваха оттам в двете посоки, а не по директния път. 
В двора на една от къщите покрай пътя срещнахме и 85-годишната Вангела Войденова, която разказа как през последните три месеца често сядала на припек, за да отдъхне и да брои преминаващите коли. 
„Това ми беше развлечение. Сядам си на столчето на двора и първо броя до 100, после почивам и започвам от 100 до 200. Един ден само за няколко часа преброих 250 автомобила“, обясни баба Вангела. 
По Писанския мост са монтирани и нови дилатационни фуги, ограничителни системи, парапети, като е положена и нова хоризонтална маркировка. Предстои обаче ремонтните работи при 34-ти км на пътя Русе-Разград да продължат по долното строене на съоръжението, като ще се възстановят стълбовете, устоите и гредите. Очаква се възстановителните работи да приключат до края на октомври, като това по никакъв начин няма да възпрепятства движението по Писанския мост. От Пътната агенция уверяват, че ще направят всичко възможно възложените дейности да бъдат изпълнени по-рано от предвидения по договор срок - около 15 октомври.