Изобретателни измамници са измислили нов начин за печелени на лесни пари в Русе. Под различни предлози престъпниците подлъгват хора в нужда да подпишат договори за покупка на скъпи телефони, телевизори и друга техника, а после залагат покупките в оказионите и изчезват с парите. За хваналите се на въдиците им остава задължението да плащат за нещо, което никога не са ползвали.
Наближаваща 60 години русенка прочела в сайт, че се търсят сериозни кандидати за добре платена работа легална в Германия при междудържавна спогодба и обнадеждена се обадила на посочения телефон. Отсреща мъжки глас любезно й обяснил, че уреждането на нужните документи и превозът до новото й работно място са безплатни, а за услугите си посредникът ще получи само определен процент от първата й заплата. Изгодното предложение силно я заинтригувало, понеже в Русе работела за мизерни пари и се записала в групата, надяваща се на ново начало в една от най-желаните страни в Европа.
В уговорения за тръгване ден жената се явила на уречения пункт, където я посрещнал мургав мъж и започнал притеснено да се извинява, че микробусът, с който ще пътуват до Германия внезапно се е повредил. Трябвали около 500 лева за закупуване на счупената част, които той нямал, понеже поел разноските по транспорта до Германия. Русенката казала, че няма толкова пари и понеже изплаща вече кредит, няма как да поиска нов заем от банка. Тогава все така любезният мъж й предложил да отидат до магазин на голяма верига за техника и да вземат на нейно име скъп телефон на изплащане, който той веднага щял да продаде и с парите да оправи буса. Вноските по лизинга пък щял да плаща купувачът на телефона. 
Изправена пред възможността да изпусне мечтата си заради един повреден бус жената се съгласила и двамата отишли в магазина. Там благодетелят й с уверен тон поискал скъп айфон на изплащане, но изведнъж се сетил, че парите от него няма да стигнат за развалената част, посочил и телевизор от високия ценови клас пак на лизинг. Така добре омотаната жертва подписала два договора на изплащане за телефона и телевизора, които мъжът същия ден оставил в заложна къща. След това обаче в продължение на два месеца не се обадил, мобилният му телефон не отговарял, а клиентката на голямата верига получила писмо, че бави първата вноска. Като отишла на място разбрала, че е излъгана и подала сигнал в полицията. 
Случаят е поет от сектор „Криминален“ към Областната дирекция на МВР, но засега извършителят на измамата не е открит, каза вчера за „Утро“ директорът ст. комисар Теодор Атанасов. 
Собствено разследване на „Утро“ и разговори с продавачи от големи магазини показаха, че напоследък подобни инциденти не са рядкост, като при сключване на договорите за покупки на лизинг клиентите са били придружавани от самоуверени и арогантни мургави мъже, които избирали техниката. После стоката била залагана в заложни къщи, а подписалите договорите оставало да плащат вноските за купените стоки, с които уж трябвало да подпомогнат измамниците, без да бъдат ощетени финансово.
По този повод от дирекцията на МВР предупредиха гражданите да не се доверяват на хора, които им предлагат подобни схеми, за да не установят един ден, че обещаваните им изгодни услуги всъщност са заблуда, за която трябва да плащат луди пари.