Русе за пореден път ще отвори нова страница - този път в прочита на класическата творба на Джоакино Росини „Севилският бръснар“. Театралният режисьор Боян Иванов и балерината от „Арабеск“ Ангелина Гаврилова съвместяват музиката, пеенето и съвременния танц, за да постигнат ново звучене на любимата на поколения история на находчивия Фигаро, влюбените Розина и граф Алмавива и, разбира се, безподобния дон Базилио с неговата Ария на клеветата. 
Маестра Христина Ангелакова, която е артистичният директор на фестивала „Моцартови празници“ в Правец, поканила Боян Иванов и Ангелина Гаврилова да направят нетрадиционен спектакъл на Росиниевата опера специално за музикалния форум в градчето. Поводът е 200-годишнината от първото представление на „Севилският бръснар“. Премиерата на необичайния спектакъл ще бъде тази вечер в Русе, в салона на операта от 19 часа, а в сряда ще го видят и в Правец на сцената край езерото. 
Всеки персонаж по автора има свой танцов аналог, каза Иванов. Неговата амбиция е двамата с Гаврилова да направят такъв „превод“ на известното произведение, че то да стане разбираемо за съвременния зрител, като му предаде цялата си свежест на комичните ситуации и обрати. 
Заедно с оперните певци на сцената ще излязат и четирима солисти на балет „Арабеск“, които ще делят ролите заедно с певците. Декори няма да има, на сцената зрителите ще виждат единствено 6 стола и 1 кофа, всичко останало - пищност и цвят, внушения и настроения, послания и емоции публиката ще възприеме чрез действията и движенията на певците и танцьорите, каза Ангелина Гаврилова. Такъв модерен прочит на цялостна постановка в България не е правен досега, каза басът Пламен Бейков. Този „Севилски бръснар“ е сериозен знак за оперното изкуство в България, който дава надежда и възможност да се избавим от клишетата, добави Бейков. Класиката също се развива динамично и се радвам, че Русенската опера и балетът стават отново носители на такъв стойностен експеримент, каза директорът на балета Силвия Томова. 
През октомври русенци отново ще видят модерната постановка, вече само с русенски солисти.