Д-р Ася Илиева е родом от Троян. Завършва Медицинския университет в Плевен през 1995 година, след което работи в тамошната университетска болница до 2009 година. През това време придобива специалности по обща хирургия, онкология, защитава и докторска дисертация. След това работи в частна болница в Плевен до 2013 година. След това заминава за Англия за две години, като през 2015-а работи в специализирана клиника за лечение на млечна жлеза. От януари тази година започва работа в МБАЛ „Медика“ като онкохирург.

- Д-р Илиева, каква е причината за появата на рак на гърдата?
- Никой не може да каже причината за всички карценоми и се смята, че тя никога не е една и съща, а се наслагват няколко фактора. Това включва гинетична предразположеност, начин на хранене, замърсена околна среда, вземане на медикаменти, предхождащо лъчелечение, особено в по-ранна възраст.
- Какви са последните данни за болните от този вид карценом, който определят като бич за жените?
- Действително ракът на гърдата има голяма честота. Годишно в целия свят се откриват милион и половина нови случаи, което представлява една четвърт от онкологичните заболявания като цяло. В България годишно има средно 56 нови случаи на 100 000 население, а смъртността е 24 на 100 000. Годишната преживяемост за страната е 75%, което е доста по-ниско от това за Европа. За съжаление през миналата година има 4100 нови случая, като от тях 1400 болни са починали. Според националната статистика за 2012-а, която е в сила до края на тази година, за Русе новооткритите случаи са 147, за Разград те са 44, а за Силистра - 41, или общо за региона болните от рак на гърдата са 232. 
- Ракът на гърдата обаче покосява и мъже. Това често ли се случва?
- Доказано е, че 1% от всички открити карценоми на гърдата са при мъже, което не е много, но мъжкият пол също не е защитен от това коварно заболяване.
- Как става откриването на болестта в България и каква е разликата с Англия?
- Най-ефективният начин за откриването на рака на гърдата е скрининговият метод, който се прави чрез мамографии. Те се правят на жени между 60 и 70 години и здравната каса отпуска необходимия лимит на всеки две години, но само в една посока, което е крайно недостатъчно за страната. В Англия скрининг се прави на жени от 47 до 73 години на всеки три години. Този метод е много ефективен, защото установява карценома в предклиничния му стадий и лечението има необходимия ефект.
Другият начин за откриване на рак на гърдата е появата на симптоми при опипване. Това може да стане от самите жени, които усещат бучки в гърдите си, лимфни възли под мишниците, изтичане на течност от зърната или деформация на гърдата. В тези случаи се правят диагностични мамографии, които включват клиничен преглед, мамография и цистологично и хистологично доказване на карценом чрез стъклоиглена биопсия или с режеща /щанцова/ биопсия. При нея от сърцевината на тумора се взема парченце тъкан, която при изследване показва дали той е доброкачествен, или злокачествен. В Англия стъклоиглената биопсия почти е отречена и там се правят само щанцови манипулации под ехографски контрол. От тази година този метод се използва вече и в „Медика“.
- Какво включва лечението при доказан рак на гърдата?
- След като се постави правилната диагноза, лечението е много индивидуално в зависимост от стадия на заболяването. Когато се прецени, че то може да започне с неоадювантна, първична химиотерапия и не се пристъпва към операция. Тя се прави няколко месеца и това може да доведе до намаляване на размера на тумора, при което гърдата се запазва.
- Има ли опасност тази химиотерапия да подейства точно обратно - вместо да намали, да увеличи тумора?
- Тя се прави по много строги критерии и ако пациентката отговаря на тях, лечението винаги е успешно. В противен случай лечението не е успешно.
- Кога се налага операция за отстраняване на гърдата?
- Стремежът вече не е към отстраняване на гърдата, а към органосъхраняващи операции, т.е да се премахне само туморът. В Англия например за 2015 година съм видяла не повече от 10 случая на премахване на гърдата, като на тези пациентки е направена реконструкция на съответната млечна жлеза. 
- А как се премахва туморът в гърдата?
- Това е така наречената широка локална екстезия. Туморът се изрязва с част от здрава тъкан около него, като е много важно тази тъкан да се изследва и ако тя не е здрава, предстои доизрязване. Отново искам да подчертая, че това се прави и в „Медика“ чрез щанцови биопсии, които аз извършвам под ехографски контрол.
- Възможно ли е човек да се предпази от рак на гърдата?
- Това не е ясно, но много е важна профилактиката, която може да се извършва от самите жени, или по време на профилактичните прегледи при семейните им лекари. Когато те открият и най-малкия признак за бучка в гърдата, издават предписание за специалист и ние поставяме диагноза чрез съответните изследвания.
- На каква възраст жените трябва да започнат да си правят профилактични прегледи на гърдите?
- До 40 години жените ежегодно трябва да си правят ехографски прегледи. Между 40 и 50 години в зависимост от плътността на гърдата може да се прибави и мамография, а до 70 години мамографиите са задължителни на всеки две години. В Англия те се правят дори на три години.