Близо 100 младши полицейски инспектори от шестте управления в региона, които обслужват селата и малките градчета, са обучени да извършват контрол на пътя с всички права на служителите в КАТ. На кварталните, без тези в Русе, всеки момент ще бъдат издадени заповеди, след което те започват да контролират трафика в населените места, за които отговарят.
Новопроизведените катаджии ще следят за скоростта в селата и пътищата между тях, за управление без книжки и на градус, което често се случва в малките населени места, за неправилното паркиране и други нарушения в Закона за движение по пътищата, като за тях ще съставят актове. 
Така служителите по пътния контрол в полицейските управления и в КАТ вече ще имат пълноправни помощници, което значително ще облекчи работата им, защото няма да се налага катастрофите по селата да се обслужват от катаджии, които са много малко за град като Русе, коментираха от Областната дирекция на МВР. 
От ОДМВР уточниха, че в обучението на кварталните специално внимание е отделено на борбата с рекета и корупцията на пътя.