Апелативният съд във Велико Търново вчера отмени присъдите на бившия шеф на Първо РПУ Иван Гецов и на подчинения му старши полицай Станислав Стефанов за съставяне на документ с невярно съдържание. Делото стартира в Русе през 2014 година, когато двамата служители на МВР вече се бяха пенсионирали. 
На 20 май 2013 година Стефанов бил част от екипажа на един от общинските репатриращи автомобили. По време на обход из града служителите видели паркиран на забранено място лек автомобил. Докато екипът се подготвял да го вдигне, собственичката се върнала, качила се в колата, казала, че няма да плати никаква глоба и потеглила разко.
Самоличността на жената е установена и тя била призована да се яви в Първо РПУ. На 22 май нарушителката се явила с адвокат, който поискал да не й се съставя акт, а да бъде глобена с фиш. 
Тогава според прокуратурата по нареждане на началника си Иван Гецов полицаят Стефанов написал фиш със задна дата. Случаят обаче се разчул и последвал сигнал до ръководството на областната полицейска дирекция. Оттам разпоредили проверка, която установила неправомерни действия. Материалите по случая стигнали до държавното обвинение, която подвело под отговорност двамата полицаи за съставяне на документ с невярно съдържание.
На 30 април миналата година състав на Районния съд призна Гецов и Стефанов за виновни и им наложи три месеца условно лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Присъдата бе потвърдена и от Окръжния съд, което на практика ги лиши от правото да заемат държавна или обществена длъжност за срок от три години. 
Апелативният съд обаче постановил, че Иван Гецов не е задължавал Стефанов да пише фиш на нарушителката, а подчиненият му просто си е свършил работата за санкциониране на допуснатото нарушение. Сега двамата бивши полицаи замислят да съдят прокуратурата за обезщетения за уронване на авторитета им.