30 дка стърнища от ожъната пшенична нива горяха само на 100 метра от последните къщи в Иваново в посока гробищата. Хората видели пламъците около 8.30 часа и потърсили помощ на тел.112, защото се уплашили, че огънят може да достигне до слънчогледова нива непосредствено до дворовете им.
На място веднага са пристигнали два противопожарни автомобила от Две могили. Огнеборците видели, че гори голям периметър от стърнището и поискали помощ от Русе. Към пожара се отправили и два екипа от Първа противопожарна служба. С общи усилия четирите екипа локализирали огнената стихия за пет часа, преди да достигне до слънчогледа.
Причината за пожара е запалване на стърнището и това най-вероятно е направено умишлено, но не може да се докаже. Така за пореден път забраната за палене на стърнища ще се окаже тъжна карикатура на родната действителност - по закон не е разрешено, но нито някой може да котролира стърнищата, нито да докаже кой ги пали. Затова всяко подобно нарушение се лепва на гърба на вездесъщия неизвестен извършител.
През изтеклото денонощие екипите на пожарната са реагирали на шест сигнала за пожари в региона, но в пет от тях не се отчитат щети. Най-сериозното произшествие е изгаряне на „Сеат Ибиса“ в 23 часа в сряда на забутаната улица „Христо Македонски“, която започва под „Чародейка“ и продължава успоредно на бул.“България“. От колата огъня се е разпространил по сухата трева наоколо, но са изгорели само 20 квадрата. Автомобилът е унищожен напълно, причината за инцидента е късо съединение.