17 села и един град в шест общини в Русенска област ще бъдат засегнати от проекта за подробен устройствен план - парцеларен план за автомагистралата „Русе-Велико Търново“ в участъците по трасето Русе-Бяла и при обхода на Бяла. Това става ясно от заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, подписана на 27 юли и вече публикувана на сайтовете на засегнатите русенски общини. 
В заповедта се посочва изрично, че съгласно заданието на проектирането ще бъдат засегнати землищата на три населени места в община Русе - град Мартен и  селата Николово и Басарбово /за пореден път написано от софиянци по „техен си“ начин - този път като Бесарбово/. 
Най-много села ще претърпят корекции в община Иваново - това са Красен, Божичен, Щръклево, Пиргово, Кошов, Тръстеник и Мечка. В Две могили проектът ще засегне територии в Бъзовец и Батишница, в Боровска община - Екзарх Йосиф, Горно Абланово и Обретеник. Землищата на три села в община Ценово също ще претърпят промени в името на бъдещата магистрала -  това са Белцов, Пиперково и Долна Студена. Другите четири села, които влизат в рамките на бъдещото „спасително“ трасе, са в община Бяла - Пет кладенци, Стърмен, Полско Косово и Пейчиново. 
Проектът ще се разработва от Агенция „Пътна инфраструктура“.