Близо 170 студенти от различни университети в страната са изявили мерак да придобият военна подготовка и от началото на следващата седмица ще тръгнат на летни курсове във висшите военни училища. За това съобщиха от Министерството на отбраната, като се похвалиха, че броят на желаещите младежи е скочил в сравнение с предишни години. Освен това все повече момичета напирали за бойна подготовка, като 82 от записаните били именно от нежния пол. Курсовете ще се проведат в Националния военен университет „В. Левски“ във Велико Търново, във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „В. Левски“ – Шумен и във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – Варна.

Обучението в курсове по начална и специална военна подготовка осигурява на студентите придобиване на знания и практически умения, свързани с отбраната на страната, защитата на населението и личната сигурност, както и военна подготовка за избрана от тях специалност, уточниха от МО. Обучението ще приключи с изпити, сред които и такъв по „огнева подготовка“. За него студентите ще трябва да са се подготвили както теоретично с изучаване на самото оръжие, така и практически – първо чрез сухи тренировки с халостни патрони, а след това и с истински боеприпаси.

В края на обучението в курсовете по начална военна подготовка студентите ще положат и клетва и ще получат сертификат, който ще им позволи да бъдат вписани на военен отчет и да им бъде присвоено военно звание „редник 1-ви клас“.