Оплакване от уплашена майка на 17-годишно момиче, че е бито и принуждавано да проституира, вкара за постоянно в ареста 27-годишен мъж.
Побоят станал на 27 юли в апартамент в бл.“ДАВ 3“ до Русенския университет. На следващия ден майката на непълнолетната, която до дни ще навърши 18 години, се оплакала във Второ РПУ, че детето й и е пребито, посочила кой според нея е побойникът, както и къде живее. Така Бисер Илиев бил привикан на разпит от дома си в бл.311 в кв.“Чародейка“, където живее с бременната си жена и двете им деца. На база показанията от малтретираната и на нейна приятелка, която била наела квартирата в бл.“ДАВ“ по настояване от Бисер, той е задържан за 24 часа. После мярката му е удължена на три денонощия, след което Районният съд постановил постоянно задържане в ареста.
Бисер обжалва мярката пред Окръжния съд и вчера троен състав разгледа жалбата. Прокурорът по делото поиска мярката на РРС да се потвърди с мотива, че Бисер може да се укрие или да извърши друго престъпление спрямо момичето. Според обвинението подсъдимият се издържал от склоняване на момичета към проституция, като наемал квартири, за което имало доказателства. Затова единствената мярка срещу него е да бъде задържан за постоянно в ареста, посочи прокурорът.
Двамата адвокати на Бисер бяха на противоположно мнение. Те настояваха на подсъдимия да се наложи по-лека мярка, защото няма доказателства, че е извършил престъплението, в което го обвиняват. Защитниците не отрекоха, че побоят и склоняването към проституция е тежко престъпление, но попитаха защо момичето не се е освидетелствало при съдебен лекар, след като твърди, че е била зверски бита пред свидетели.
Освен това от привиканите двама свидетели само единият е потвърдил за побоя, а другият е отрекъл, а в претърсената квартира не са открити никакви улики за извършено престъпление, каза адвокат Тодоров. И поиска на Бисер да се наложи домашен арест или да бъде пуснат на свобода под парична гаранция.
Магистратите от Окръжния съд обаче не се съобразиха с тези искания и потвърдиха решението на Районния съд до образуване на делото.