За първи път в Източна Европа три малки египетски лешояда бяха поставени в изкуствено гнездо. Това се случи на територията на Природен парк „Русенски Лом“, в скалите край Нисово. Пилетата са излюпени в центрове за диви животни в Париж и Виена и са предоставени от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите по програма за опазване на египетския лешояд. Според специалистите от Българското дружество за защита на птиците и трите пилета са женски, затова и носят такива имена. Регина има кралска осанка, Елоди ще напомня на момичето, което се е грижило за нея в първите дни от излюпването й, а за Ломеа ще се знае, че домът й е покрай Ломовете.  
„Преди 20 години тук, в парка, имахме 13 двойки, а през 2014 г. беше останала само една птица. Миналата година една се завърна, сформира двойка и имаше пиле, което обаче не беше заякнало достатъчно и не излетя с родителите си. То беше изпратено в Центъра за диви животни в Стара Загора и се надяваме скоро отново да си дойде в парка. В момента има една двойка с едно малко и се надяваме и тези три да поемат заедно с тях към Средна Африка, а след няколко години да се върнат живи и здрави“, разказа инж.Цонка Христова, директор на природния парк. 
На младите птици вчера бяха поставени сателитни предаватели и пръстени с номера. По този начин учените ще имат информация в реално време къде се намират и какво е състоянието им. 
На три места в природния парк има места за подхранване, а за менюто на птиците вече пета година се грижи поетът и природолюбител Красимир Манев.