59 свободни работни места са обявени на страницата на Регионалното управление по образованието /както вече се нарича Регионалният инспекторат по образованието - РУО/. От всички тези бройки 5 са за технически или помощни специалности като администратор, охранител, чистачки. Останалите позиции са преподавателски, като още пет са вакантните места в детски градини в Русе и в селата. Прави впечатление, че само за няколко часа свободните работни места, обявени на страницата на РУО от 52 станаха 58, ден по-късно те вече бяха 59.        Впрочем, някъде докъм средата и втората половина на юли е имало още над 30 обяви за вакантни позиции, при това в Математическата, Английската гимназия и Европейското училище. Срокът на тези обяви е изтекъл, местата не са заявени повторно, така че следва да се очаква, че те са заети. Нещо чудно - като се погледне колко пъти са били прочетени повечето от обявите - 104, 143, 181, 259 и дори 373 пъти! - няма как съответното школско ръководство да не си е избрало един от всичките интересуващи се. 
И така, учители в момента си търсят Професионалната гимназия по облекло /цели 13 места са обявени/, СУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Ангел Кънчев“ - по 5 бройки, 4 педагози търсят в ОУ „Иван Вазов“, също толкова - в основното училище „Христо Смирненски“ в кв.Долапите, четирима преподаватели не достигат в школото в Полско Косово, трима учители търсят в Дойче шуле. Три места са обявени и за Спортното училище - търсят се преподаватели по икономически дисциплини, по математика и информационни технологии и по технологии и предприемачество. Две вакантни места има в ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“, а по една позиция остава незаета за училищата в Сваленик, Европейското, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Любен Каравелов“. Най-новите обяви са за две учителски бройки по български и руски език в школото в Тръстеник и две за учител по английски и за педагогически съветник в русенското училище „Тома Кърджиев“.  
Най-много се търсят преподаватели по български език и литература, по английски и немски, по география, история, както и начални учители. 
До вчера обявата с най-далечен срок беше тази на сваленишкото основно училище, където ще чакат да се появи кандидат англицист до 13 септември. От вчера обаче аналогична обява, но за „Тома Кърджиев“ сочи, че там ще чакат преподавател по същия език чак до самия 15 септември!