20-годишният Мурад Хамид, който бе задържан у нас на път за Сирия или Ирак, се оплака от условията в българския арест. 

"Не ми дават напитки и се отнасят с мен като с куче", каза студентът по природни науки в Нанси, Франция. Той е брат на жената на един от един от атентаторите на "Шарли Ебдо" Шериф Кауши. 

Мурад бе задържан на 28 юли, а ден по-късно Франция изпрати европейска заповед за арест. В началото на заседанието Мурад сам поиска да бъде предаден на френските власти. 

Той има право в 3-дневен срок да се откаже от това си желание. Ако не го направи, решението за предаването му влиза в сила. 

"Явно в тази държава презумпцията за невинност не значи нищо", каза младежът след като прокурор Цветанка Борилова прочете френското искане. 

Според френските власти Мурад е участвал в група за подготовка на терористични актове. Бил е засечен, че последните дни е посещавал джихадистки сайтове и е тръгнал на 25 юли от Франция, за да се присъедини към "Ислямска държава" от Сирия или Ирак. 

Прокурор Борилова обясни, че рано сутринта говорила с началника на следствения арест на бул "Г. М. Димитров", който я уверил, че отношението към Мурад Хамид е като към другите и той не е бил лишен от нищо.