Турското издание The Hürriyet Daily News публикува статия, авторът на която съобщава, че бизнесмена Джавид Чаглар изиграл решаваща роля в „затоплянето” на отношенията между Москва и Анкара. Това разказал за турското издание прессекретарят на президента Ибрахим Калън, пише тв Звезда.По думите на Калън, по-голямата помощ за нормализирането на отношенията между страните изиграл предидентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев и главата на генщаба на Турция Хулуси Акар.

По данни на изданието, в края на април Хулуси съобщил на резидента на Турция, че са му известни пътища, по които може да се регулира кризата в отношенията с Русия.

Ставало въпрос за бизнесменът Чаглар, който имя текстилен бизнес в Дагастан. През 90-те години той заемал министерски пост в правителството на бившия президент Сюлейман Демирел.

Също така той подчертал, че бизнесменът е познат с главата на Дагестал Рамазан Абдулатипов, който поддържа дипломатически отношения с Путин.

След този разговор, пише турското издание, Ердоган поръчал на Чаглар да се свърже с Ушаков.

На 27 юни Владимир Путин получи от президента на Турция писмо с извинение за сваления през есента на 2015 г. руски бомбардировач.