Празнична света литургия за Свето Преображение Господне отслужи Русенският митрополит Наум в катедралния храм „Св.Троица“. Преди това в петък вечер в навечерието на 6 август владиката възглави празнично вечерно богослужение, а на клира пяха духовници от митрополитския хор „Св.Димитър Басарбовски“. По традиция владиката освети петохлебие, което бе раздадено на християните с благослов.  
На празника в събота заедно с владиката служиха също иконом Георги Георгиев, протоиерей Йоан Иванов, дяконът от храма „Св.Николай“ на Московската патриаршия във Виена, който е почетен професор и бивш преподавател по религиозна педагогика, философия и педагогика в австрийския град Санкт Пьолтен. В съслужението взеха участие също и дяконите Недялко Димитров, Орлин Янчев и Румен Теофилов. 
Традицията за Св.Преображение бе спазена и след литургията владиката Наум освети грозде, което бяха донесли в храма черкуващите се християни. Гроздето символизира преобразяването на времето и преобръщането на лятото към задаващата се есен. Митрополитът поздрави всички присъстващи на литургията и пожела благоденствие на всички. У