Капитан Светлозар Собаджиев, който не само преживя, а и преодоля ада в панамския затвор „Ла Хоя“, където бе хвърлен по скалъпено обвинение за наркотрафик, отново се качи на мостика. Роденият в Русе моряк съобщи в профила си във Фейсбук, че се качва на контейнеровоза „Канопус“. Той вече прави първия си рейс като старши помощник капитан. Новото му назначение само доказва доверието на професионалната общност в невинността и квалификацията на Собаджиев, които многократно бяха засвидетелствани пред панамските власти по времето, когато капитанът лежеше в един затвор с убийци, изнасилвачи и наркотрафиканти.
Той бе задържан на 29 март 2011 година, след като на борда на командвания от него контейнеровоз „Маас Трейдър“ бяха открити 169 кг кокаин. Почти веднага стана ясно, че Собаджиев е жертва на заговор между украинския си помощник и неколцина филипински моряци, които били недоволни от факта, че командирът на кораба изисква усърдна работа и стриктна дисциплина. Малко по-късно действителните трафиканти на дрогата, трима колумбийци, бяха заловени и осъдени в САЩ, но въпреки това Панама искаше своята изкупителна жертва и я намери в лицето на натопения българин.
След много перипетии и гротескни примери на отказ от правосъдие централноамериканската държава осъди Собаджиев на 10 години затвор, които по-късно бяха намалени заради добро поведение и изучаване на испански език до вече излежания срок и така на 1 септември миналата година Светлозар Собаджиев бе прехвърлен в български затвор, а за Коледа капитанът си беше у дома. 
Вместо да се вайка, да лентяйства и да се самосъжалява, скоро морякът започна да подновява лицензите си за плаване и след като издържа всички изпити, правата му бяха възстановени. 
„Никога няма да изневеря на професията“, заяви още при излизането си на свобода Собаджиев и го доказа.
След работата на „Канопус“ той вероятно ще получи и предложение за капитански пост и така ще се върне там, откъдето една несправедливост го изтръгна преди повече от 5 години и половина.         У