Благодарствено писмо до Гранична полиция и до митницата изпрати окръжният прокурор Георги Георгиев, за да отличи служителите на двете институции, които заловиха каналджия с 41 нелегални сирийци и иракчани и отказаха да си затворят очите срещу подкуп от 2625 евро.
Случаят е от април 2015 година, когато призори в 4.10 часа на Дунав мост пристигнал турски камион с хладилно ремарке. При проверката граничен служител установил, че агрегатът на хладилника не работи и го пратил на митническия скенер. Апаратурата показала множество силуети и вратата на ремаркето била отворена. Оказало се, че вътре има палети с кабели и електронни части, сред които били свити незаконните пътници - 29 мъже, 9 жени и три момиченца на 2, 7, и 9 години. 
Камионът е влязъл от Турция, но бежанците са качени в него от български каналджии в Южна България. Двамата турски шофьори се опитвали да се оправдаят, че не знаят за живия товар, но номерът не минал. След като разбрал, че работата отива към полиция и съд, единият водач Кемал Туран извадил плик и го предложил на митничаря и граничния служител. Като го отворили, двамата служители преброили 2625 евро и арестували шофьора за подкуп. 
Срещу него в Районния съд бе образувано дело за нелегален превоз на хора и за подкуп. През май тази година магистратите на първа инстанция постановиха 2 години ефективен затвор и 5000 лева глоба. При обжалване присъдата бе потвърдена през септември в Окръжен съд, а в началото на юли и от Върховен касационен съд.
Другият шофьор Бюлент Г. предпочете веднага след залавянето си да направи пълни самопризнания и да се договори с прокуратурата за наказанието си. Така той получи 1 година затвор и 2000 лева глоба.
След като присъдата на Кемал Туран стана окончателна и той влезе в затвора, изпратих благодарственото писмо до гранична полиция и до митницата за проявената доблест от техните служители, каза вчера за „Утро“ окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. 
Директорът на РД „Гранична полиция“ Димитър Чорбаджиев препратил писмото до ГД „Гранична полиция“, откъдето наградили служителя с благодарност. Митничарят пък е награден с допълнително стимулиране от началника на митница-Русе Венцислав Халаджов.