Фиктивни прегледи, които съществували само по документи, а пациентите така и не били проследявани за състоянието им, донесоха окончателна присъда на бившия управител на вече несъществуващата болница „Здравец“ д-р Спас Ганев. Така с измислени прегледи 58-годишният лекар получил неправомерно 794 лева от Здравната каса. Делото срещу него бе стартирано два пъти и се разходи по инстанциите, но в крайна сметка състав на Русенския окръжен съд го наказа с половин година условно и 3 години изпитателен срок.

Историята е още от май 2012 година. Докторът се възползвал от факта, че за всеки първичен преглед касата плаща 17 лева, а за вторично посещение в кабинета - по 9 лева. 
Специалистът отчел, че пациенти са ходили дори по 10 пъти за вторични прегледи. Само за май 2012 година били разкрити девет случая, в които лекарят описвал, че болните са го посещавали поне по 2-3 пъти, а такива посещения в кабинета му реално нямало.  
По-късно, през лятото, си позволил да издава амбулаторни листи, че е извършвал дори и първични прегледи на пациенти, които обаче не е обслужвал. 
На всички документи лекарят се подписвал, че той е прегледал пациента, а на мястото на самия болен подпис полагало неустановено лице.
Сметката на прокуратурата показала, че между 3 май и 29 ноември 2012 година д-р Ганев е получил неправомерно с неверни данни 794 лева от Здравната каса. Пари, които макар медикът в крайна сметка възстановил, въпреки че докрай твърдеше, че е невинен и трябва да бъде оправдан. 
За простъпката на лекаря и допуснатите от него пропуски и нарушения сигнал до разследващите изпрати директорът на Здравната каса в Русе Калоян Копчев. А „Утро“ разказа подробно за случая още през ноември 2012 година. Тогава бяха изнесени данни, че лекарят е отчел преглед на починал пациент, а д-р Ганев посочи, че става въпрос за техническа грешка при попълването на датата на прегледа.