Монако продължава да привлича богатствата - всеки трети жител на града-държава е милионер, сочи проучване на анализаторската компания УелтИнсайт (WealthInsight), цитирано от френската бизнес телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).

"Изглежда, че дори в Монако улиците вече не са сигурно място. Милиардерите вече не смеят да излизат вечер, тъй като там бродят милионери", шегува се белгийският хуморист Филип Гелук.

И е прав! Според проучването делът на милионерите в княжеството е най-големият в Европа - много по-голям, отколкото в Цюрих. В Париж милионерите са едва 2 процента от жителите на френската столица. Като определение за милионер анализаторите са приели лице, чиито активи надвишават 1 милион долара, без основното му жилище. Спрямо предишното проучване отпреди две години делът на милионерите в Монако се е увеличил с 6 на сто.

Друго проучване от 2015 година на британската кантора Апрув индекс (Approve Index) сочи, че в Монако делът на милиардерите е най-голям в света: 1 милиардер на 12 600 жители. Изглежда много, но населението на княжеството е едва 38 000 души.
След Монако най-много милионери в Европа се срещат в двата швейцарски града Цюрих и Женева - съответно 24 и 17 на сто от жителите, показва проучването на УелтИнсайт.

Лондон е на едно от най-ниските стъпала в класацията с 3,4 на сто, следван от Осло (2,9 на сто).