Австралия има една кулинарна икона, на която дори е посветен национален ден. Това са сладките пандишпанови кубчета с шоколадова глазура и обилно поръсени с кокосови стърготини, кръстени на осмия губернатор на щата Куинсланд лорд Ламингтон. Чарлс Уолъс Александър Нейпиър Кокран-Бейли, втори лорд Ламингтон е британски политик, който управлява щата в периода 1896-1901 г. През последната година на неговия мандат се случва федерализацията на Австралия, на която той е един от противниците, защото щяла да доведе до „необуздан социализъм“. Днес обаче в Куинсланд неговото име носят Националният парк и платото, върху което е разположен, мост в град Мерибороу и сладкишът ламингтон. 
Както често се случва, и този десерт е рожба на грешка, случила се някъде около 1896 г. Според легендата слугинята, която работела в кухнята на Правителствения дом в столицата Бризбейн, веднъж изтървала любимия пандишпан на губернатор Ламингтон в купа с разтопен шоколад. Тъй като лордът се славел като доста консервативен и изобщо не бил човек на разточителните навици, и дума не можело да става „похабеният“ десерт да бъде изхвърлен и да се прави нов. От друга страна, не можел и да се сервира в този вид, защото шоколадът щял да изцапа деликатните пръсти на лорда и съпругата му Мери. Непохватната жена се измъкнала от конфузната ситуация, като поръсила обилно с кокосови стърготини сладкиша. Така, от една страна, шоколадът вече нямало да лепне по пръстите, а от друга - десертът придобил много свеж вкус.
Според друга версия на същата легенда белята направил готвачът Арманд Галан. С неговото име обаче е свързана по-достоверна история, като се има предвид, че Галан е французин, а френските готвачи са били на почит в благородните семейства. Галан бил повикан от лорд Ламингтон, когато трябвало да се нагостят негови гости. Според едни източници това станало в Правителствения дом в столицата Бризбейн, според други - в град Тоуомба, където семейство Ламингтон избягало от горещините в Бризбейн. Галан имал на разположение доста ограничени продукти, от които направил пандишпан с бурбонска ванилия, нарязал го на кубчета, потопил ги в шоколад и ги поръсил с кокосови стърготини. Гостите били толкова впечатлени, че поискали рецептата за десерта. Любопитният момент в тази история е, че по това време кокосовите стърготини не са характерни за европейската и в частност френската кухня. Отговорът на загадката е във факта, че съпругата на Арманд Галан била от Таити, където кокосът пък е обичайна съставка на много храни.
И въпреки че и двете легенди са интересни, щеше да бъде много скучно, ако нямаше и други претенденти за авторство на ламингтона. А това, оказва се, са съседите от Нова Зеландия. Специалистът по храните д-р Арун Силва от Центъра за академични знания, постижения и проучване в университета в Окланд с екип експерти прави задълбочено проучване, включително на колекция акварели от 19 век. На картината „Summer pantry“ от 1880 г. на новозеландския художник JR Smythe те виждат частично изяден ламингтон върху рафт в къща с изглед към залива Уелингтън. В писмените архиви пък са открити доказателства за посещението на лорд Ламингтон в новозеландската столица Уелингтън през 1895 г., тоест година преди да стане губернатор на Куинсланд. Тогава New Zealand Herald news пише по повод височайшето посещение, че сред сладкишите, осигурявани от местния хлебар A.R.Levin, „беше и уелингтън - глазиран с шоколад пандишпан, поръсен със стърготини от кокосов орех, за да се имитират заснежените планини на Нова Зеландия“. След тези открития д-р Силва заявява: „Новината от вестника и акварелът са убедително доказателство, че ламингтонът всъщност е новозеландски продукт. Не бих казал, че това е пренаписване на историята, по-скоро е осъзнаване на факта, че нашите кулинарни истории са по-заплетени, отколкото се смяташе досега“.
Извън двете официални претенции - австралийската и новозеландската, има едно споменаване мимоходом на село Ламингтон в Южен Ланаркшър в Шотландия и един любопитен факт. Австралийският автор Джаки Френски открива интересна история, според която сладкишът е изобретен през 1900 г. от Ейми Шауер, учителка по готвене в готварското училище на Куинсланд, която го кръстила на патрона на училището лейди Мери Ламингтон. Френски обяснява затъмнението около губернаторската съпруга със склонността на тогавашните историци да приписват откритията на големи авторитети, например на най-старшия в експедицията или на местния правителствен служител. И това, че сладкишът се свързва с лорд Ламингтон, а не с лейди Ламингтон, е просто един пример за тази практика. И когато за 200-годишнината на Австралийския съюз правят проучване за приноса на всеки един от губернаторите на шестте щата, Чарлс Уолъс Александър Нейпиър Кокран-Бейли, втори лорд Ламингтон влиза в историята с приноса си към кулинарните изкушения на австралийския народ.

Ламингтон

Необходими продукти:
за основата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 с.л. бакпулвер
110 г разтопено и охладено масло 
за глазурата:
75 г безсолно масло
1 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч. какао на прах
3 ч.ч. пудра захар
за овалване:
6 ч.ч. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса. Правоъгълна тавичка 20х30 см се намазнява и се застила с хартия за печене.
В голяма купа се разбиват яйцата, захарта и ванилията с миксер около 3 минути, докато сместа увеличи обема си и побелее. Брашното и бакпулверът се пресяват над яйчената смес и с шпатула леко и внимателно всичко се обърква, докато сместа стане еднородна. Добавя се разтопеното и охладено масло и също с шпатула се разбърква до пълното му усвояване, след което сместа се излива в подготвената тава. Пече се в продължение на 25 минути, или докато клечка излиза суха от блата. Изважда се от тавичката и се оставя върху решетка да се охлади.
След това блатът се нарязва на квадратни парчета със страна 4-5 см. Те се прибират за няколко часа в хладилник, за да се глазират по-лесно след това.
За глазурата пудрата захар и какаото на прах се пресяват в две различни чаши. В голяма тенджера се разтопява маслото и се добавя млякото. След това при непрекъснато бъркане се добавя какаото. След като то се разтвори напълно, се добавя пудрата захар, като пак се бърка непрекъснато, за да не се образуват бучки. Когато захарта се разтопи напълно, сместа се излива в две купички. Това позволява, когато едната се напълни с трохи, да се ползва глазурата от другата.
С помощта на вилица всяко кубче от блата се потапя в глазура и бързо, но внимателно се завърта, за да се покрие напълно. След това се пуска в чиния с кокосовите стърготини и се търкулва, за да се покрие равномерно от всички страни. Готовите ламингтони се подреждат върху хартия за печене. Съхраняват се в хладилник, като преди сервиране се изваждат да постоят на стайна температура.