Поклонническо пътуване до Троянския манастир са направили 14 деца и четирима възрастни доброволци, става ясно от Фейсбук страницата на Русенския митрополит Наум. С благословията на владиката децата от енорийския център към катедралния храм „Св.Троица“, водени от секретаря на митрополията дякон Орлин Янчев, са живели седмица в троянската света обител „Св.Успение Богородично“. 
Русенските деца и тийнейджъри са се запознали с манастирския живот и правилата, които спазват монасите, участвали са в светата литургия, изработвали са манастирски картички, сами са си приготвяли трапезата за закуска, обед и вечеря. Заедно с това те са се запознали по-обстойно с някои основни богословски текстове, водили са беседи с монаси за поста, изповедта и причастието. 
Незабравими за момичетата и момчетата ще останат също поклонението до скита „Св.Никола“ високо в планината, посещенията на националното изложение на художествени занаяти в село Орешака и природонаучния музей в село Черни Осъм. 
Накрая русенци получиха свидетелства за участието си в поклонническия културно-просветен лагер и подаръци от светата обител. От Русенската митрополия благодарят на игумена на Троянския манастир Величкия епископ Сионий за радушието, с което са били посрещнати децата, а също и на доброволците, съпровождали групата - педагозите Соня Падалска, Марияна Янчева, Росен Генчев и медицинската сестра Виктория Райчева.       У