Петиция за връщане на бюлетина за нивото на река Дунав по програма „Хоризонт“ на БНР набира скорост в интернет. Това е гражданският отговор на решението на ръководството на националното радио от 7 юни да спре излъчването на информацията на няколко езика, с която отраснаха поколения българи и която бе едно от малкото константни неща у нас. Данните се предоставяха от Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ по силата на сключената през 1948 година в Белград конвенция за корабоплаването по най-голямата европейска река. Прилагането на документа, включително и излъчването на бюлетина, се осигурява от Дунавската комисия. Тя е и органът, определящ на какви езици да се поднася информацията.
Недоволните от свалянето на бюлетина настояват той да възкръсне в ефир с мотивите, че информацията е практична и полезна за каякари, рибари и други любители на природата, а освен това е и една чудесна традиция. Данните са достъпни на сайта на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, но не всеки има достъп до него, особено когато е на вода, посочват организаторите на инициативата.
Аз също подкрепям тази традиция и макар че не съм запознат с подписката, също настоявам бюлетинът за нивото на реката да бъде върнат по „Хоризонт“, каза вчера изпълнителният директор на АППД капитан далечно плаване Павлин Цонев. По думите му това е една безплатна реклама за агенцията, защото всички българи са разбрали с какво се занимават служителите й. Надали радиото ще обеднее, ако за петнайсет минути по него не върви реклама, но вероятно новата му управа така е решила, посочи кап.Цонев и допълни, че Дунавската комисия още няма официално становище за спирането на бюлетина, но след ваканцията оттам ще си кажат мнението.