Учените стигнаха до заключението, че консумирането на червено вино и черен шоколад забавя процеса на болестта на Алцхаймер.

Според експертите от медицинския център към университета в Джорджтаун причината за това забавяне е ресвератролът*, който се намира в някой храни, като гроздето, виното, малините и черния шоколад. При изследването учените открили, че това естествено съединение забавя психическото разстройство при заболелите от Алцхаймер.

Екипът смята, че ресвератролът намалява способността на вредните имунни молекули да пробият мозъчната тъкан, която вече е ощетена от възпалението причинено от болестта. Учените вярват, че ощетяването се предизвиква от насъбралите се анормални протеини, които увреждат и унищожават невроните. От изследването става ясно още, че молекулите може да предизвикат възпаление в кръвта, която достига до кръвно-мозъчната бариера. Ресвератролът обаче блокира тази бариера и намалява нивото на протеините да я пробият. Така спира и вредните възпалени молекули да пробият мозъчната тъкан.

В изследването били използвани специфични молекули от цереброспиналната течност взета от участниците заболели от Алцхаймер. Участниците били поделени в две групи. Една група, 19 души използвали плацебо, а другите 19 души цяла година били третирани с ресвератрол количество равно на 1000 бутилки червено вино. Резултатът показал, че пациентите, които използвали ресвератрол имали 50 процента по-малко протеини способни да пробият кръвно-мозъчната бариера. /БГНЕС

* Ресвератролът е полифенолен фитоалексин - естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храните, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина.