Изключително красивата, но все още малко позната планина Беласица могат да видят русенци във фотоизложба, подредена от вчера в Екомузея. 45 фотоса показват дивни гледки от склоновете и диплите на планината, прелестни растения, които могат да се видят единствено там, редки птици, които покоряват с красотата си. 
Не е странно, че Беласица е сравнително малко позната на повечето българи, казва Владимир Милушев от фондация „Биоразнообразие“, която организира изложбата. Милушев припомня, че поради това, че склоновете на планината се намират в граничния район, през дългите години на социализма българите са можели да достигнат до тях, само ако си извадят така наречения открит лист - специално разрешително за пребиваване край границата. Без такова разрешително, което се издаваше от тогавашната милиция, Беласица оставаше недостъпна и направо „забравена“ за обикновените хора. От друга страна, заради това и природата й е доста добре съхранена, коментира Милушев.
В това ще се убедят и русенци, които ще разгледат красивите фотографии, направени за конкурса „Невероятната Беласица“. В него са участвали автори от трите държави, където се намира планината - България, Македония и Гърция, а също и от Германия. Конкурсът, за който са били изпратени над 270 фотографии, е част от международния проект „Беласица отвъд граници“, който цели да привлече вниманието на природолюбители и на туристи към тази удивителна планина. Русе е засега последна спирка в турнето на изложбата със селектираните 45 фототворби. Надяваме се и жителите на вашия град да открият за себе си красотата на тази наша южна планина и да планират своите маршрути там за следващата ваканция, каза Владимир Милушев. Изложбата ще остане в Екомузея до 18 септември.