Подписка, която ще бъде адресирана до общинския съвет в Русе с молба за съдействие Бъзън да откупи продаденото на частно лице училище, са започнали хората от селото.
Предложението ни има за цел да ни позволят да продадем част от нивите, които притежава селото, а с парите от тях да откупим сградата, обясни за „Утро“ кметът на Бъзън Василена Цанкова.
Самата тя сподели, че срещат търпението и разбирането от страна на собственика на някогашното училище и той е готов да изчака приемлив и за двете страни вариант. В същото време той дори е предоставил ключ от сградата, първият етаж е разчистен и вече от седмица децата играят в стаите и вдъхват живот на запустялата сграда.
Действително има затишие по отношение на даренията и затова решихме да закрием DMS инициативата, която функционираше със SMS-и. Кампанията за връщане на училището в наши ръце обаче въобще не е приключила, а точно обратното, заяви още Цанкова.
Бъзън се раздели с училището си преди няколко години, когато по времето на бившия кмет Рейхан Хабил община Ветово сякаш реши да накаже желанието на селото да премине към Русе и продаде сградата за 57 000 лева на частен инвеститор. Оттогава тя не се поддържа и се руши, а с нея си заминават ученическото оборудване и стотиците пособия в кабинетите.