Димитър Славов е роден през 1970 година в Бяла. Завършил е Тракийския университет в Стара Загора, а след това „Финанси“ в Стопанска академия-Свищов. Бил е председател на общинския съвет в Бяла от 2007 до 2011 година. След това се занимава със семеен и частен бизнес. От 25 октомври 2015 Димитър Славов е кмет на Бяла, издигнат от ГЕРБ. Женен е, има две деца.
На 1 август излязоха резултатите за месечната класацията „Кмет на месеца“ на сайта kmeta.bg, в която в категорията на градовете до 20 000 жители само 4 стотни не достигнаха на Славов да заеме първото място и той остана на второто след колежката си от Ивайловград Диана Овчарова, която събра 45%. Състезанието се водеше по критерии за отдих и спорт, а една от заслужените гордости на беленския кмет е новооткритата „Арена Бяла“.

- Г-н Славов, изминаха повече от осем месеца, откакто заехте кметския стол. Каква е равносметката ви до момента?
- Равносметката, като слагам плюсовете и минусите, за мен е положителна, защото вярвам, че не съм загубил връзката с хората и избирателите. Те определено виждат труда, който хвърляме, радват се на нещата, които правим. Имаме и критики, но определено смятам, че оценката на хората в Бяла е положителна, затова такава е и моята. Аз трябва да съм функция от тази оценка. 
- Какво одобряват и за какво ви критикуват беленчани?
- Критикуват е силно казано. В момента, в който се опитахме за кратко време да направим доста неща, които са видими, хората също ги виждат и идват със съвети. Поздравяват ни, дават идеи. Аз съм доволен, защото е по-добре да ни критикуват защо нивото на шахтата не е вдигнато достатъчно при асфалтирането на основния път, отколкото нищо да не се прави и да не се асфалтира изобщо, както е било много време. Интересно е, че идват все повече хора, които поставят въпроси отпреди 10-15 години. Искат всичко да се реши сега, което е невъзможно. Но ние приемаме всякаква критика и се радваме, че има обществен интерес от това, което се случва. Съобразяваме се с това и защитаваме интересите на хората, като по-специален е акцентът към по-младите.
- С кои изградени до момента обекти ще се похвалите? 
- Всичко, което сме изградили, е насочено към младите - новият стрийт фитнес, който беше първият обект, който открихме, новата детска площадка. Моята лична гордост е „Арена Бяла“ с 400 седящи места, която беше едно сметище в центъра на града. В момента като видя, че в 22.30 играят тенис на корт или волейбол, на мен ми е много радостно. 
Забелязвам, че напоследък се превръщам в патрул и ако не мина през всички обекти, които сме открили, за да ги видя, не мога да заспя. Много хора ми казваха, че каквото построим, ще е един вид като рожба и наистина от личен опит виждам, че е така.
- Какви събития се провеждат в „Арена Бяла“?
- Наскоро там проведохме първото лятно кино, а младите не бяха виждали такова нещо в Бяла. Задължително исках да започнем с един български филм „11 а“ клас, а като свърши прожекцията и актрисата Яна Маринова слезе долу да даде автографи, младите хора поне половин час си правиха селфита. Усетих един дух, че нещо най-сетне се случва в Бяла, и изпитах истинско удовлетворение. Това е положителната оценка от работата на нашия екип. Всички хора, на които гласувах доверие на възловите постове, го оправдаха, защото за тях няма събота и неделя, и не мога да ги изгоня от обектите в 22-23 часа. 
- Тежко наследство ли заварихте и трудно ли е да се управлява община като Бяла?
- Още в началото на втория месец, след като станах кмет, направих общоградска среща в читалището за това какво заварих. Проблемите на Бяла са широко известни - тежките кредити. Буквално миналата седмица успяхме да върнем 2 милиона на програма „Флаг“, които са целеви за финансиране на европроекти и за приключването им. Може би всички изградени обекти, които изброих, са в рамките на 250 000 лева и си представям, ако нямахме да връщаме тези 2 млн. лв., как наистина щеше да се усети какви неща могат да се случат в Бяла. Тежкото наследство са основно борчовете. 
- Какъв е общият им размер?
- Те са над 3,5 млн., ако броим и корекциите по читалищата, по водния цикъл. Това са заеми, взети точно за финансиране на по-големи инфраструктурни проекти. 
- Тоест, за кратко време вие успяхте да се запознаете детайлно с проблемите и ситуацията в общината и да предприемете необходимите действия?
- Винаги има нещо ново, което излиза, но може да се каже, че основните проблеми сме ги определили и работим по тях. Иска ми се да направим още повече неща, но се съобразяваме с това, че трябва да върнем заемите, защото с банките шега не бива и трябва да сме изряден платец. Благодаря за разбирането от гражданите на Бяла, защото не е тайна, че се наложи да вдигнем данъците, да затворим детска градина. Всичко това го правим, не защото искаме, а защото трябва. По нашите разчети от затварянето на градината ще икономисаме от 130 000 до 150 000 лв. на година. За един мандат това са много пари и можем да направим много важни неща, а реално децата може да ги съберем в две детски градини.  
- А как стои въпросът с училищата и тяхната материална база?
- Там също не е розово положението. Имаме две средни училища - едно държавно и едно общинско, две начални, и средищните училища в Полско Косово и Копривец.
Само едното училище е санирано по програма САПАРД, за другите - детски градини, училища, обществени сгради, сме направили енергийни обследвания. За пет от тях тече проектиране и до месец ще обявим избор на изпълнител. Само за пет от тях обаче, тъй като там вероятно ще имаме 15% съфинансиране, а ние се съобразяваме с ресурса, с който разполагаме. Много неща не са направени, където и да погледнем, имаме фронт за работа. 
- Споменахте, че сте вдигнали данъците, с колко?
- С решение на общинския съвет някои данъци ги вдигнахме с до 50%, такса битови отпадъци с 12%, като така стигнахме нивата на съседните общини. Независимо че имахме много задължения, бяхме на абсолютния минимум, а сега сме като съседните общини - Попово, Ценово, Две могили. 
- Освен по проектите за саниране на сгради, върху какво друго работите в момента?
- Очаквахме вече да е отворена Програмата за селските райони, тъй като община Бяла е допустима в тази програма. В момента проектираме четвъртокласната пътна мрежа. Единият път е Бистренци-Дряновец, проект който е подаден по Трансгранично сътрудничество, но като цяло тази програма зацикля. Другият четвъртокласен път, който се проектира и имаме готовност да кандидатстваме, когато се отвори мярката, е Гара Бяла-Босилковци. Грохналата улична мрежа и инфраструктура на Бяла са един от най-големите проблеми. Отделно проектираме паркови зони - на Гара Бяла, градския парк до стадиона, който е в окаяно състояние, и един комплексен проект за трите центъра на селата Босилковци, Копривец и Лом Черковна.
- Като стана въпрос за подобряването на уличната мрежа, кога се очаква да приключи ремонтът по укрепването на подпорната стена на пътя Бяла-Попово?
- Тези процедури се извършват изцяло от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ние нямаме нищо там, освен тротоара. Искаше ни се да стане, преди да мине цялостното асфалтиране, което върви в момента, но може би ще се наложи да прекъснат този участък, за да изградят подпорната стена. Благодаря на държавата, защото пътят Бяла-Копривец беше наистина опасен за живота на хората, страшно компрометиран и го чакаме повече от 10-15 години. Много съм доволен и благодаря на министър Лиляна Павлова. Мисля, че средата на този месец трябва да е готова цялата отсечка. 
- Започна реконструкцията на градския басейн, какви други дейности сте предприели за развитието на града?
- Работи се усилено, басейнът се възстановява по програма „Красива България“. Срокът обаче е октомври и няма да може тази година да се окъпем, но догодина задължително рано ще открием плувния сезон. Аз това го имам като обещание, тъй като не е тайна, че беленчани ходят в съседни общини на басейн. 
Имаме много добри идеи за Гара Бяла. Там вече създадохме инициативен комитет, проведохме общо събрание и вярвам през август ще започне строежът на чисто нов храм „Св. Пантелеймон“. Една зелена поляна на важното кръстовище срещу „Лукойл“ ще превърнем в нов храм. Понеже площта е доста голяма, идеята ни е там да има парк, спортна площадка, малък културен център и да се превърне в привлекателна зона. 
- А какво планирате за реставрацията на моста на Колю Фичето и колко средства са събрани в дарителската сметка, която разкрихте?
- 3909 лева са събрани в дарителската сметка. Предстои да бъде сформиран обществен съвет и може поименно да обявим дарителите, които са девет или десет. С 3, 4, 5 или 10 хиляди лева обаче е ясно, че не можем да направим нещо сериозно. Буквално преди дни с наши средства, които са много повече от събраните в дарителската сметка, почистихме пространството между двата моста. Никога досега не беше мит паважът на моста, като и това вече е направено. Мостът е почистен, ще минем и ще фугираме, но за една сериозна реставрация са нужни милиони левове и без проект няма как да стане. Бяла е община от селските райони, но по програма „Региони в растеж“ могат да кандидатстват и общини, които имат обекти паметници на културата от национално значение, какъвто е нашият мост. Програмата ще се отвори най-рано декември или началото на другата година. Издирил съм старите проекти, но те трябва да се обработят. Нашият бюджет е 2,5 млн. лева по план, и трябва да си дадем целогодишния бюджет от местни дейности, за да оправим моста, което значи, че тотално трябва да спре животът в общината, а това няма как да стане. За сериозна реставрация ще ни трябва помощ. 
- За какво най-често ви търсят хората? Какви са най-големите им болки и проблеми?
- Оказа се, че има много болни хора, в тежко положение. Проливните дъждове създадоха много проблеми - паднали подпорни стени, наводнени мази. Голям процент от пострадалите хора са болни и бедни, чиито деца са заминали в чужбина, и се налага общината да помага, защото не може да избягаме от тези социални функции. В момента правим подпорна стена на едно момче от Полско Косово, което е 100% инвалид. На една жена стената й падна буквално в двора, като помагаме с материали, бетон. Сигурно имаме десетки такива молби, а като виждат, че се мъчим да правим нещо, все повече хора изваждат на преден план въпроси от преди много години и искат веднага да се решат. Но пък и много хора идват специално само за да благодарят.  
- А какви са проблемите на хората от селата, как стои въпросът с битовата престъпност?
- Имам приемни в селата, като предварително знам проблемите на хората, но ще ги решаваме. По отношение на битовата престъпност има какво да се желае, но си мисля, че всичко тръгва от възпитанието. Още първите месеци проведохме родителски срещи по всички села, защото всичко тръгва от семейството и от училището, и там проблемите са много сериозни. Говорихме им за ранните бракове, да не карат автомобили без книжки. Това не е проблем само на Бяла, а в цяла България. 
- Каква е бизнес ситуацията в общината, има ли нови инвестиции?
- Не е розово положението. Проблемът е, че няма кадри. В момента в нашата болница половината от медицинските сестри са пенсионерки, половината от водачите в градския транспорт са пенсионери. Обмисляме болницата съвместно с общината да дава някаква стипендия по време на курса на обучение на момичета, които след това да работят тук. Имаме големи арендатори, земеделци, но и при тях има недостиг на кадри. Бизнесът все повече ще усеща липсата в тази посока. 
Имаме обаче и добър пример. Преди месец се извърши сделка и продадохме бившата асфалтова база на Гара Бяла, която от 15 години се беше превърнала в сметище. Ние взехме 200 000 лева, а идеята на инвеститора е да се възстанови като асфалтова база и да се разкрият 25 работни места. Това за нас ще е добре, тъй като асфалтът ще се прави в Бяла и ще има по-малко транспортни разходи, по-добри цени и с нашия малък бюджет ще успеем да асфалтираме повече улици. Това е възможност и част от младите хора да се върнат.