Димитър ДРАГАНОВ
Над 33 декара сухи треви и стърнища гасиха пожарникарите в Русе и региона за денонощие. Най-критичен бе пожарът в самия град, където изгоряха 12 декара сухи треви на улица „Ген.Кутузов“ в местността Левента, а пламъците стигнаха до къщата на ромско семейство с деца, което всъщност подаде сигнала и предотврати още по-голямо разпространение на стихията.
Огънят бил забелязан от 27-годишната Ани малко преди 23 часа в понеделник. При вида на приближаващите пламъци жената се изумила и веднага събудила мъжа си и баща си. Мъжете потърсили помощ на тел. 112 и на място пристигнали два екипа от Първа противопожарна служба. Като видели, че положението е много тревожно, униформените повикали на помощ колеги от другата служба, откъдето пристигнал още един екип.
Въпреки усилията на пожарникарите огънят постоянно се разраствал.
В един момент бяхме решили да вдигнем по тревога всички свободни колеги, защото имаше опасност пламъците да обхванат къщата на ромското семейство, но ни помогна вятърът, който духаше от югоизток и тласкаше огъня в обратна посока. Около 2.30 часа успяхме да овладеем положението, каза вчера за „Утро“ директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов.
По това време вятърът е бил със скорост 43.2 км/час, показа справка в АППД. Към 2.30 часа той се обърнал в посока запад-югозапад, но пожарът вече е бил потушен.
Още не мога да се съвзема от преживяното, пламъците бяха само на пет метра от къщата ни и всичко наоколо пращеше, каза вчера Ани. Тя и майка й веднага събудили спящите деца и били готови да избягат далеч от пожара, но като видели, че огнеборците се справят с изпитанието, се поуспокоили. Въпреки това не мигнали до сутринта.
Причината за огненото бедствие в крайния русенски квартал не е ясна, но разследване по случая няма да се прави, тъй като няма пострадали хора или собственост.
Усложнената заради високите температури пожарна обстановка, заради която са спрени отпуските на всички огнеборци, явно обхваща и Русенско. В понеделник от 18 до 20 часа са гасени 15 декара горящи треви в Полско Косово. Три часа преди това са горели 5 дка сухи треви в Обретеник. По същото време са гасени 6 дка стърнища в Бяла. Във Ветово и на ул.“Мальовица“ в Русе пък са пламнали общо 400 кв.метра треви. За всички пожари причината е небрежно палене на огньове.