Състав на Специализирания съд не даде ход на делото за тероризъм срещу тримата сирийски граждани, хванати при опит да преминат нелегално българо-турската граница.

Днес трябваше да започне първото дело у нас по обвинения за терористична дейност, за което миналата седмица гръмко оповестиха от прокуратурата, включително и говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова даде пресконференция, на която заяви, че делото представлява изключително предизвикателство.

Съдът не даде ход на делото, тъй като счете за основателни исканията както от страна на защитата, така и от страна на прокуратурата, че е нарушено правото на защита на тримата подсъдими, тъй като обвинителният акт им е връчен в превод вчера и не е спазен законово изискуемия срок от седем дни.

Съдът уважи искането на защитата и разпореди копие от томовете по делотода бъдат предоставени за ползване от тримата подсъдими в Следствения арест.

Съдът насрочи следващо заседание 19 септември от 15 часа, а определи и още една дата – 18 октомври от 10 часа.

Припомняме, тримата обвинени - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим – са сирийски граждани на 20, 22 и 24 години, получили статут на бежанци в Германия.

Те са заловени от граничен патрул край гранична пирамида 315 на българо-турската граница. Според обвинението целта и на тримата е била да се присъединят към терористичните организации „Мюсюлмански братя” и „Ислямска държава”.

Обвинителният акт е внесен по член 108а, ал 7 от Наказателния кодекс за влизане в страната през границата с Гърция не по законния ред с цел да участват в престъплание – тероризъм.

Подсъдимите влязоха в съдебна зала с оковани крака и ръце в белезници, но съдията свали белезниците от краката на подсъдимите

Защитата поиска от съда съща така да обърне внимание на спецпрокуратурата във връзка с изявления пред медиите – нещо, което съдът обаче отбеляза, че не е в правомощията му.

Защитата видя също така и пропуски по отношение на качеството на внесения обвинителен акт като изтъкна несъответствия между обстоятелствена и заключителна част. В обстоятелствената част се посочвало, че подсъдимитетръгват от Германия, за се включат в редовете на Мюсюлмански братя и ИДИЛ, а в заключителната част се казвало, че те са членове на тези организации.

Според защитника Володя Йотов има непълноти в правната квалификация. Пред съда той изтъкна, че е налице твърде общо, хипотетично и неясно обвинение, както от фактическа, така и от правна страна.
Освен това, според защитника, няма никакви доказателства, че тримата сирийци са искали да участват в терористична групировка, тъй като било нормално, след като в Сирия се води война, хората от снимките в телефоните им, които можело да бъдат и техни близки, да бъдат облечени в бунтовнически дрехи.

Според защитата сред доказателствата липсвали факти, които действително да свържат тези лица с въпросните терористични организации.

Адвокат Йотов настоя за връщане на делото до отстраняване на процесуалните нарушения в обвинителния акт.

Прокуратурата от своя страна заяви, че съставения обвинителен акт отговоря на законовите изисквания и изтъкна, че няма противоречие между фактическо и правно обвинение. 

По време на заседанието присъства и представител на Асоциацията на сирийските бежанци.