Тази година са завършили около 53 000 деца, а общите обявени свободни места в университетите у нас надхвърлят 74 000. Тези цифри обяви ректорът на МГУ и председател на Съвета на Ректорите проф. Любен Тотев, който беше категоричен, че е нужно университетите да се реформират.

Така той подкрепи финансовия министър Владислав Горанов, който по време на последното заседание на правителството предупреди, че ако ВУЗ-овете не предприемат реформи, много от тях ще фалират.

"Не е логично и няма отговор на въпроса защо толкова много икономически специалности се изучават в нашите висши учебни заведения, на толкова много места се изучава право", каза проф. Тотев пред БНР. Той призова колегите си ректори сами да започнат оздравителен курс и предупреди, че ако се започне процес на съкращаване на специалности, той ще е болезнен.

Той припомни, че поради една или друга причина в миналото са разкривани много специалности.

"Бих се обърнал към председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Боян Биолчев – когато се акредитира едно висше учебно заведение, все пак би трябвало да се обърне по-голямо внимание на силните страни на дадения университет, а не просто да акредитираме специалност, по която е пожелало даденото висше учебно заведение да изучава", каза още проф. Тотев.

Той съобщи, че в момента у нас има около 720 университетски специалности, а преди 20 години те са били около 200.  Професорът призова при акредитирането на университети да не се гледа само броят студенти в тях, но и качеството на обучението. Той е категоричен, че дори и преди време разкриването на нови специалности да е било оправдано, при сегашния демографски срив това би трябвало да се преосмисли.

"Нека обучаваме в специалностите, в които ние сме добри, а не специалности, които някога във времето са били печеливши", обърна се Тотев към колегите си ректори. Той даде пример, че сега има бум на желаещите да се обучават в специалност "Сигурност".

"И какво, ще напълним държавата с охранители? Има си школа на МВР, военни университети, където се обучават такива специалисти", допълни проф. Тотев.