Йосиф Викторович Давидов – инструктор на първия човек, полетял в космоса - Юрий Гагарин и на Първия отряд космонавти в историята на човечеството, пристигна в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

"С Юрий Алексеевич Гагарин се започнах, когато отидох да работя в Центъра за подготовка на космонавти. Там попаднах благодарение на препоръката на моя приятел Владимир Комаров. За съжаление той загина при изпитанията на кораба „Съюз 1“. Първата ми среща с Юрий Гагарин беше, когато той вече беше герой. Той беше изключително човечен и добър човек. Човек с голяма душа, отворен към света. Благодарение на тази своя откритост светът обикна Гагарин“, сподели Виктор Давидов.

Той разкри, че Гагарин е бил посланик на Съветския съюз по света. Благодарение на голямата си известност Гагарин е изпращан да разчупва ледовете преди важни срещи на високо равнище - преди някоя държава да бъде посетена от представител на съветската върхушка, първият в света космонавт биваше изпращан, за да може да се създаде благоприятна и доброжелателна атмосфера към ръководителите на КПСС и СССР.

Йосиф Викторович е подготвил 94 от 116-те руски космонавти за оцеляване в екстремни условия в пилотирани космически полети. Великият академик е в „Камчия“ за откриването на юбилейната лагерна смяна „Космосът и ние“, посветена на 55-годишнината от полета на първия човек в космоса, която ще се проведе в комплекса от 1 до 14 август.

Сред гостите, с които децата ще могат да общуват, са още космонавтът Павел Виноградов – участвал в космически мисии „Союз ТМ-26“, Союз ТМА - 8“ и Експедиция 13, Георги Иванов – първият български космонавт, Берталан Фаркаш – летец-космонавт от Унгария, Думитру Прунариу – летец-космонавт от Румъния.