На 13 август русенци ще бъдат първите зрители на новата постановка, в която по нов начин оживяват приключенията на граф Алмавива и неговата любима Розина, на Дон Базилио и неговата прехвърлила векове Ария на клеветата и, разбира се, неподражаемият бръснар от Севиля Фигаро. Спектакълът се подготвя специално за фестивала „Моцартови празници“ в Правец и е доста различен от класическата версия, любима на поколения ценители. Става въпрос за оперно-танцов спектакъл, където главните акценти се изпълняват именно в танц. Режисьор е Боян Иванов, а хореографията е на Ангелина Гаврилова, балерина от „Арабеск“ и преподавател в Националното училище за танцово изкуство. По стечение на обстоятелствата Гаврилова е и съпруга на директора на Русенската опера Найден Тодоров.  
На 17 август тази постановка ще бъде показана и на сцената на тазгодишното издание на Моцартовите празници в Правец. По традиция Русенската опера участва в тези пиршества на класиката, които като правило са подправени и със съвременни и дори авангардни в известен смисъл концерти, пърформанси, изложби и други артистични събития. Художественият директор на фестивала, известната българска оперна солистка Христина Ангелакова разчита на Русенската опера и винаги й отрежда престижно място в афиша на фестивала.
Тази година той се провежда за дванадесети път. По време на петте фестивални дни, които започват на 16 август, ще бъдат представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации. 
Организаторите посвещават 12-ото издание на Моцартовите празници на 260-ата годишнина от рождението на своя патрон Волфганг Амадеус Моцарт. Но освен това музикалните празници ще преминат и под знака на годишнини, които през 2016-а отбелязва цялото човечество. Това са 400 години от смъртта на гениите на словото Уилям Шекспир и Мигел Сервантес, както и 200 години от първото представяне на операта „Севилският бръснар“. 
Откриването на 16 август e с впечатляващ симфоничен концерт с творби на Моцарт на сцената на езерото. Изпълнението е на Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко и оркестъра на Българското национално радио. 
17 август ще премине под знака на две събития - в часовете на късния следобед предстои истинска водна феерия край басейна на открито - демонстрации по синхронно плуване заедно с музика на живо, изпълнена от Кварто квартет. А вечерта от 20.30 ч на сцената на езерото ще бъде представен оперно-танцовият спектакъл на операта „Севилският бръснар“. 
Третият фестивален ден ще премине под знака на логото „Всичко е джаз“ - с матине и вечерен концерт. На 19 август програмата е изключително интензивна - започва със спектакъла „Алегро виваче или когато куклите танцуват“, преминава през „Вино, поезия, дегустация и голяма доза любов“, за да приключи триумфално с внушителен концерт на сцената край езерото. Главните действащи лица ще бъдат оркестърът и хорът на Русенската опера, които ще изпълнят избрани хорове, арии, дуети, ансамбли и наздравици от опери и оперети. Диригент ще бъде испанецът Хосе Луиз Гомес.
Финалът на Моцартовите празници ще бъде поставен от операта „Лучия ди Ламермур“ на Доницети в постановка на Старозагорската опера.