Русенски комити се включиха в обиколка на Македония в чест на 113-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, организирана от Българския културен клуб в село Смилево и младежите на ВМРО-БНД. Честванията са посветени също и на 130-годишнината на първия устав на македоно-одринските революционни комитети, изготвен от Гоце Делчев и Гьорче Петров.
Шестима русенци станаха част от 70-членната българска група, която тръгна от храма „Успение на Пресвета Богородица“ и плочата в памет на Тодор Александров в град Щип. Шествието-поклонение премина през Прилеп и църквата „Св.Благовещение“ с гроба на героя полк.Стефан Илиев, командир на 15 Ломски полк, и костница на български войници и войводи на ВМРО. Младежите посетиха Охрид и село Цапари с паметници на български офицери и българско военно гробище до църквата „Св.Георги“.
Обиколката завърши в Смилево пред паметника на Даме Груев, издигнат в родния град на героя. Запознахме се с потомци на Борис Дрангов и Тодор Александров, които ни разказаха за своите славни предци, каза Пресиян Костадинов, секретар на ВМРО-БНД в Русе.