Бившата балерина от балета на Русенската опера Надя Абаджиева започва гроздобер. При това на дамата не й се налага да ходи където и да било извън града, по кьошковете или в лозята. Достатъчно е да излезе на верандата на собственото си жилище и да протегне ръка, за да откъсне чепки почти узряло грозде. Тази година е малко по-дребничко, миналата година се беше наляло повече, констатира русенката. 
Като оставим забавната екзотика от стечението на обстоятелствата, всъщност русчуклийката е немалко притеснена. Защото лозницата, която е проточила ластари, превърнали се в жилави стъбла с дебелината на корабни въжета, се е прехвърлила по клоните на бряста до кооперацията на улица „Пирот“. Не само това - стъблата са се увили по кабелите над „Пирот“ и оттам също са нависнали гроздове, както и през други кабели в двора на кооперацията, и те окичени с чепки. 
Лозницата расте в двора на старинната русенска къща, която е построил през 20-30-те години на 20 век русенецът Неделчо Габровски, най-малкият брат на русенския кмет и индустриалец Емануил Габровски. Двамата са били и съдружници във фирмата „Братя Габровски“, стопанисвала известната някога Креватна фабрика /по-късно „Изкуство“/, произвеждала таблени легла и детски колички, но също и сглобявала от части автомобили от прочутите марки „Опел“ и „Додж“. 
Красивата къща е национализирана през 1949 година, като семейството на Неделчо Габровски е било принудено да я напусне незабавно. Помня, валеше дъжд, а Габровски стоеше на улицата, загледан сякаш в нищото, спомня си Надя Абаджиева.
Допреди няколко години сградата беше дадена за ползване на Украинското дунавско параходство, което обаче от известно време няма офис в Русе. Кой стопанисва сега къщата, не е ясно. Но някой би трябвало да поеме грижата както за сградата, за да не започне да се руши, така и за двора, който е обрасъл с подивели храсталаци /в самия център на Русе!/, убедени са живеещите в съседните кооперации. Освен всичко друго, те са притеснени, че жилавите лозови стъбла се оплитат и по балконите, като разрушават бетона, оттам вече започват да падат засега все още малки парчета отломки. А те със сигурност могат да доведат и до нежелателен инцидент за минувачите по улица „Пирот“.