С бурно недоволство и опити да влезе в спор с петчленен съдебен състав на Русенския окръжен съд задържаният за убийство с користна цел Пламен Миланов прие новината, че няма да бъде пуснат под домашен арест. Таксиметровият шофьор от София възропта, че нямало доказателства, че той е участвал в убийството на русенския бизнесмен Явор Николов. Въпреки това обаче 4 години стоял задържан и никой не му влизал в положението, че не е виновен по повдигнатото обвинение. Мярката му за неотклонение може да се обжалва и пред Апелативния съд във Велико Търново.
46-годишният Пламен Миланов и 38-годишният Николай Ламбаджиев от Червена вода са сочени за виновници за жестокото и коварно убийство на бижутера Явор Николов. Според прокуратурата бизнесменът е бил подлъган от двамата алчни мъже с оферта за изгодна сделка с бутикови сребърни бижута без документи. Затова тримата се срещнали на тайно място на Текето на 25 юни 2012 година. Накити нямало, а целта била мъжът да бъде ограбен и убит. След като казал, че не носи пари, Миланов и Ламбаджиев побеснели, завързали го със свински опашки, налагали го над 20 пъти с чук и газов пистолет по главата, а накрая запалили трупа, за да прикрият изтезанията.
Последно и двамата сочени за убийци чуха доживотни присъди за зверството, но точно когато се очакваше финалната дума на Върховния касационен съд, делото претърпя обрат и започна отново на първа инстанция в Русе. След няколко отлагания на процеса на Ламбаджиев бе назначена повторна психиатрична експертиза, тъй като имаше съмнения дали е вменяем. Вещите лица бяха категорични, че червеноводчанинът може да носи отговорност за постъпките си. Отделно дори го посочили като жесток човек, склонен към тежки агресивни действия, а освен това имало данни, че преди години също е имал план да убие бизнесмена. Жертвата обаче не приемала заплахите насериозно, а смятала Ламбаджиев за невзрачен и безобиден тип.
Именно експертното заключение, че Ламбаджиев е жесток и опасен човек, стана повод Миланов за пореден път да поиска свобода от съда. Това потвърждавало тезата му, че той бил натопен от коварния Николай, който всъщност сам бил убил бижутера. Самият Ламбаджиев вече бил настанен в специалния сектор на затвора, където лежали опасните убийци. Освен това таксиджията станал баща докато е в затвора, а все още не е виждал детето си като дори не го е припознал.
Прокуратурата бе категорична, че Миланов трябва да чака поредна присъда в затвора в Белене, където се намира и сега, тъй като го чакат минимум 10 години решетки, ако бъде признат за виновен. А ако бъде освободен, може да се укрие от правосъдието или да извърши ново престъпление. 
Очаква се наесен делото срещу двамата съпроцесници до продължи, като предстои да се чуят резултатите от детектора на лъжата, на който е бил подложен Ламбаджиев. Освен това Миланов и защитата му ще настояват и за автотехническа експертиза, тъй като според тях е невъзможно в рамките на 3 часа таксиджията да е тръгнал от Червена вода, да е отишъл до Текето, за да запали убития бизнесмен, след което да е оставил сочения за негов съучастник и да е стигнал до Плевен. А че всичко това се е случило, включително и спиранията, сочели безспорни доказателства, между които записи от камери.