Финансовата заплаха от липса на заплати за общинските съветници във Ветово довела до светкавично приемане на общинския бюджет? Това съмнение витае вече трети ден в малкото градче. Въпреки че общината от 2 години няма официално приета финансова рамка, а всеки опит на кмета Георги Георгиев да убеди съветниците да гласуват предложенията му бива бойкотиран, изненадващо бюджетът за преполовилата 2016-а бе внесен за гласуване от председателя на съвета д-р Мехмед Мехмед.
„Самият аз чух предложението за бюджета в последния момент, в петък, когато се проведе сесията на общинския съвет. Той не е минал на каквото и да е обсъждане - нито обществено, нито по общински комисии, което го прави предложен в разрез със законовите разпоредби. По тази причина призовах на няколко пъти точката да не се приема, но 10-те съветници от групите на ГЕРБ и ДПС го гласуваха и бюджетът се прие“, заяви за „Утро“ кметът на Ветово Георги Георгиев. Той обаче е категоричен, че няма да остави нещата така и ще обжалва решението, тъй като не почива на никаква законова база. 
„Внесеният от мен бюджет не е мой, а е предложението на кмета Георгиев от януари. Тогава точката бе отложена, докато той изпълни условията, които съветът му постави. Две от промените бяха изпълнени, но останалите две - не. Затова месеци наред призовавахме кмета или да се съобрази с предложенията, или отново да внесе бюджета и да се гласува. Той обаче бе категоричен, че вече веднъж го е внесъл в деловодството и няма как да го внася отново. Затова се принудихме ние да го включим в дневния ред на последната сесия“, коментира пред „Утро“ председателят на общинския съвет д-р Мехмед Мехмед.
Че приемането на бюджета на Ветово, което от 2014 година функционира без официална финансова рамка, е изненадващо, никой не спори. Спорни са обаче стъпките, по които се е стигнало до това решение. И най-вероятно съдът ще ги обсъди подробно. 
Основните нарушения, които кметът Георгиев вижда, са, първо, че бюджетът се внася не от него, а от председателя на съвета. И второ - че финансовата рамка не е обсъдена нито публично, нито по общински комисии. 
Докато Мехмед е категоричен, че бюджетът вече два пъти е разглеждан и обсъждан в заседания и няма защо това да става за трети път.
Най-същественият въпрос от цялата ситуация обаче е кому е нужна тази гимнастика. Предположенията на запознатите не са много и се свеждат до една промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация от юни тази година. В нея е разписано, че ако в общината няма приет бюджет, на председателя на общинския съвет и на общинските съветници не се изплащат възнаграждения. А заплати получават, след като приемат финансовата рамка. Затова и предположенията са, че именно финансовата нищета и фактът, че вече втори месец няма да получат заплати, е провокирал ветовските съветници да прибегнат до скорострелно приемане на бюджета. 
„Не това е причината да внасяме бюджета. Съветниците във Ветово получават може би най-ниските възнаграждения в цялата страна и дали ще са с плюс или минус 100 лева, не е най-важното. Основната причина е във факта, че кметът Георгиев обжалва редовно пред съда  наши решения, с които отпускаме средства за хора в беда или неравностойно положение. За последно отпуснахме 7500 лева за ремонт на училището в Сеново, но и това решение беше обжалвано и съдът за пореден път каза, че е неправилно прието, тъй като няма как съветът да отпуска средства при условие, че няма приет бюджет“, коментира Мехмед. И за да не се стигало до подобни ситуации съветът решил, че е време да се сдобие с бюджет, за да може да помага на нуждаещите се.
„Приетият бюджет не е съобразен с актуалното състояние в общината и в него фигурират неадекватни към момента цифри“, заяви кметът Георгиев. С това действие на съвета той вижда пореден опит за конфликт и изкуствено нагнетяване на напрежението. 
Впрочем не беше много отдавна поредната спорна ситуация, когато съветът без мотиви и обосновка прие, че кметовете от ДПС на ветовските села трябва да получават възможно най-високите заплати, които законът предвижда. А селските управници, които не им харесват - абсолютния минимум. Решението стигна до обжалване и съдът бе категоричен, че заплатите са определени в разрез с всички правила и отмени решението като порочно.